Confidenţialitate

Radovan Karadzic, condamnat la 40 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității

Fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzici a fost găsit vinovat de către magistraţii Tribunalului Penal Internațional pentru crime împotriva umanității, îndreptate împotriva etnicilor croaţi şi a musulmanilor din oraşele bosniace şi pentru asedierea capitalei Sarajevo, dar și pentru genocid în masacrul de la Srebrenița.

Aproximativ 100.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în timpul conflictului civil din Bosnia şi Herţegovina.

Radovan Karadzic a fost găsit nevinovat de genocid în ceea ce priveşte primul cap de acuzare, crimele comise de miliţia sârbo-bosniacă în oraşele din Bosnia şi Herţegovina. Astfel, judecătorii Tribunalului Internaţional pentru fosta Iugoslavie au decis că nu există dovezi suficiente pentru a stabili fără nicio urmă de îndoială că oraşele din Bosnia şi Herţegovina au fost victimele unui genocid condus de Radovan Karadzici, care viza exterminarea croaţilor bosnieci şi musulmanilor bosniaci pentru a pune bazele unui stat exclusiv sârb.

Însă, magistraţii au decis că Radovan Kardzici este vinovat de comiterea de crime împotrica umanităţii în oraşele bosniace, precum persecutarea etnicilor croaţi şi a musulmanilor, comiterea de crime şi expulzarea forţată a acestora.

În ceea ce priveşte al doilea cap de acuzare, asedierea capitalei Sarajevo timp de 44 de luni, care s-a soldat cu moartea a 10.000 de civili, Karadzici a fost găsit vinovat pentru crime de război. Magistraţii au stabilit că rolul jucat de Karadzici a fost esenţial pentru asedierea oraşului Sarajevo, atacat timp de aproape trei ani cu bombe şi gloanţe.

Magistraţii au mai stabilit că Radovan Karadzici a ordonat asaltul armatei sârbo-bosniace asupra Srebreniţei, o enclavă musulmană declarată ”zonă sigură” de către ONU, şi a fost de acord cu masacrarea celor peste 8.000 de bărbaţi şi tineri musulmani. Tribunalul a mai stabilit că Radovan Karadzic era singurul lider care putea să oprească masacrul, însă a luat toate măsurile pentru a permite continuarea operaţiunii de ucidere.

Radovan Karadzic este oficialul cu cel mai înalt rang în cazul căruia Tribunalul Penal Internaţional de la Haga a dat un verdict în urma războiului din urmă cu două decenii, în urma căruia Bosnia a fost divizată.

Radovan Karadzic a fost arestat în 2008, după 11 ani în care s-a ascuns de autorităţi.

Radovan Karadzic a condus la un moment dat Republica Sprska din Bosnia şi a avut titlul de comandant suprem al forţelor armate.