Confidenţialitate

Rachete lansate din Fâşia Gaza au căzut pe teritoriul israelian

Mişcarea islamistă Hamas, dar şi alte grupuri armate palestiniene din Fâșia Gaza, au intensificat, luni seara, tirurile de rachete asupra sudul Israelului.

Premierul statului evreu a promis un “răspuns puternic”, potrivit France Prese.

“Organizaţiile teroriste din Gaza au trecut o linie roşie”, a declarat Benjamin Netanyahu. ”Israelul va reacţiona cu forţă (…) Oricine atacă va plăti un preţ mare. Vă spun, cetăţeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura ceva timp”, a adăugat el.

Cel puţin nouă persoane, între care trei copii şi un comandant al Hamas, au fost ucişi luni seara în atacuri israeliene în nordul Fâşiei Gaza, au declarat autorităţile locale.

Situaţia din Cisiordania şi Ierusalimul de Est a fost tensionată de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor. Numeroşi palestinieni sunt furioşi întrucât poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi.

Există temeri că violenţele s-ar putea intensifica.

Israelul celebrează Ziua Ierusalimului, care marchează cucerirea jumătăţii de est a oraşului în timpul Războiului de Şase Zile din 1967.

Un incendiu, vizibil de la peste doi kilometri, a izbucnit luni seara în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului unde se aflau mii de credincioşi pentru rugăciunea de seară.

Cauza izbucnirii flăcărilor nu este cunoscută deocamdată.

Anterior, ciocnirile dintre protestatarii palestinieni şi poliţia israeliană s-au intensificat pe Esplanada Moscheilor, numită Muntele Templului de către evrei.

Situaţia din Ierusalimul de Est s-a agravat la finalul săptămânii trecute, 600 de palestinieni fiind răniţi în ciocnirile violente cu forţele de ordine israeliene începând de vineri seară.