Confidenţialitate

CHIȘINĂU: Joi ar putea fi declanşate procedurile pentru suspendarea președintelui Dodon

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a anunţat că joi ar putea fi declanşate procedurile pentru declararea interimatului funcţiei de președinte, după refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l numi pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.

O decizie a Curţii Constituţionale de la Chisinau stabilește că refuzul şefului statului de a-şi exercita obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi îndeplini atribuţiile şi justifică instituirea interimatului. Şeful legislativului de la Chişinău spune că urmează să se stabileasca ce acţiuni vor fi întreprinse.

Andrian Candu a recunoscut că nu s-a mai confruntat cu o asemenea situatie dar că legislaţia prevede care sunt procedurile clare.

Curtea Constituţională va fi sesizata fie de Guvern, fie de Parlament în ceea ce ţine de constatarea interimatului şi a motivelor de interimat.

Ulterior, după primirea avizului, preşedintele Parlamentului urmează să semneze, în calitate de preşedinte interimar, decretul privind numire a ministrului Apărării şi să primească jurământul.

Dacă nici șeful Legislativului nu va putea să-şi exercite atribuţiile, atunci premierul va face acest lucru.

Orice altă speculaţie, orice altă idee în privinţa suspendării preşedintelui Dodon, limitarea competenţelor sau blocajul activităţii lui sunt doar speculaţii şi interpretări”, a menţionat Andrian Candu, citat de Deschide.md.