PUTIN speră la un „acord final” pentru Ucraina, OBAMA reafirmă sprijinul pentru Kiev

Liderul de la Kremlin susține că punctul său de vedere şi cel al omologului ucrainean, Petro Poroşenko, ar fi ‘foarte apropiate’.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că speră ca un ‘acord final’ între Kiev şi milițiile pro-ruse din estul țării să fie încheiat vineri. Liderul de la Kremlin susține că punctul său de vedere şi cel al omologului ucrainean, Petro Poroşenko, ar fi ‘foarte apropiate’.

De asemenea, Vladimir Putin a făcut public un plan în șapte puncte – pașii care ar trebui urmați, în opinia sa, pentru rezolvarea conflictului. Între altele, Vladimir Putin consideră că armata ucraineană şi combatanții rusofoni trebuie să înceteze ‘operaţiunile ofensive active’, că trupele ucrainene trebuie să se retragă la o distanţă de la care nu mai pot bombarda zonele locuite și că schimburile de prizonieri nu trebuie să fie condiționate.

Aflat la Tallin, în Estonia, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus că Washingtonul va sta alături de Ucraina.

‘Vom ajuta Ucraina să facă reforme democratice, să combată corupția și să-și diversifice resursele de energie. Nici o țară nu trebuie luată ostatică de către un stat care-și folosește resursele naturale pe post de muniție’ a spus președintele american.

Barack Obama a adăugat că nu există o ‘soluție militară’ a conflictului din țara vecină. Însă, în opinia sa, summitul NATO care începe mîine trebuie să dea un semnal clar: ‘Alianța îl va primi pe președintele Poroșenko în Țara Galilor ca să arate că toate cele 28 de țări membre sprijină suveranitatea Ucrainei și dreptul său de a-și apăra teritoriul. Dar Ucraina are nevoie de mai mult decît vorbe – are nevoie de ajutor pentru a-și moderniza forțele de securitate. Apropo, trebuie să facem mai mult și pentru alți parteneri NATO, precum Georgia și Moldova.’