Confidenţialitate

Putin: Numeroasele succese ale Rusiei încep să-i irite pe adversari

Preşedintele Rusiei a acuzat statele occidentale că se folosesc de cazul opozantului Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, ca parte a “politicii lor de izolare” a țării sale, relatează Agerpres, citând France Presse.

“Oponenţii noştri sau adversarii noştri potenţiali (…) au contat întotdeauna pe persoane ambiţioase, însetate de putere, le-au folosit mereu”, a declarat Vladimir Putin într-un interviu pentru postul public de televiziune Rossia 24.

Evocând recentele manifestaţii care au urmat revenirii în ţară şi încarcerării lui Navalnîi, preşedintele rus a apreciat că şi acestea au fost alimentate din străinătate în contextul pandemiei de coronavirus.

“Ei se folosesc de acest personaj (de Navalnîi – n.r.) tocmai acum, într-un moment în care cetăţenii tuturor ţărilor de pe glob, şi implicit şi ai noştri, cunosc epuizarea, frustrarea şi insatisfacţia” din cauza “condiţiilor în care trăiesc, a nivelului veniturilor lor”, a susţinut preşedintele rus. În opinia lui, “numeroasele succese” ale Rusiei, pe plan militar, dar şi în gestionarea pandemiei de coronavirus şi în conceperea vaccinului Sputnik V, “încep să-i irite” pe adversarii Moscovei.

“Cu cât devenim mai puternici, cu atât această politică de izolare este mai puternică”, susține Vladimir Putin.

Inamic declarat al Kremlinului, căruia președintele nici nu-i rosteşte numele, Alexei Navalnîi a fost condamnat la 2 februarie la doi ani şi opt luni de închisoare pentru că ar fi încălcat un control judiciar datând din 2014. Opozantul a acuzat autorităţile ruse că vor să-l reducă la tăcere după ce a supravieţuit, în vara trecută, unei tentative de otrăvire cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok de care îl face responsabil pe preşedintele Vladimir Putin.

Arestarea lui Alexei Navalnîi la 17 ianuarie, la întoarcerea sa în Rusia după cinci luni de convalescenţă în Germania, a stârnit ample manifestaţii de susţinere, reprimate cu brutalitate în toată ţara şi soldate cu peste 10.000 de arestări.