Putin anunță acord de încetare a focului în Siria

Guvernul şi rebelii sirieni au acceptat acordul de încetare a focului în Siria. Anunțul vine din partea liderului de la Kremlin.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, precizează că Rusia şi Turcia vor acţiona ca garanţi, scrie Associated Press.

Armistiţiul ar urma să intre în vigoare la ora locală şi a României 00.00, în noaptea de joi spre vineri, a precizat Guvernul sirian.

Armata siriană a confirmat acordul, evocând o “încetare amplă a ostilităţilor la nivel naţional”, potrivit Associated Press.

Armistiţiul nu se aplică în cazul principalelor două grupări jihadiste din Siria: Statul Islamic şi fostul Front al-Nusra, Jabhat Fateh al-Sham, au declarat surse turce.

Însă acordul acoperă zona Ghouta de Est, un fief reel din apropiere de Damasc. Statutul acestei zone a reprezentat unul dintre cele mai dificile puncte în negocieri.

Potrivit televiziunii siriene de stat, acordul de încetare a focului deschide calea către reactivarea negocierilor pentru încheierea conflictului.

Anterior, ministrul turc de Externe, Mevlut Davutoglu, anunţase că Ankara intenţionează să implementeze armistiţiul din Siria până la sfârşitul anului.

Moscova și Ankara au mai negicat un acord de pace în orașul Alep, iar mii de civili și rebeli au fost evacuați din orașul asediat de luni de zile.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS