Confidenţialitate

Psihologul Dana Dumitrache despre singurătate dintr-o perspectivă optimistă (AUDIO)

Pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani singurătatea reprezintă una dintre principalele surse de suferinţă care afectează calitatea vieții. Comparând viața persoanelor singure cu viața persoanelor care se bucurau de compania constantă a cuiva, cercetătorii de la Universitatea din California au identificat că primele sunt expuse unui risc crescut de deces de 22,8 % comparativ cu 14,2 %. În plus, persoanele singure sunt mai înclinate spre reducerea activităților zilnice. Procentual, aceasta se reflectă într-un segment de 24,8% dintre persoanele singure, comparativ cu 12,5% dintre persoanele care nu sunt singure.

Singurătatea poate stimula apariţia materialismului, sugera un studiu realizat în luna iulie a anului trecut. Creşterea oportunităţilor de interacţiune socială şi îmbunătăţirea abilităţilor sociale ar putea fi metode mai eficiente de a reduce singurătatea decât apelurile des întâlnite de a stinge televizorul şi de înceta cumpărăturile, concluzionau atunci cercetătorii de la Universitatea Tilburg.

Dar singurătatea poate fi privită şi altfel! Psihologul Dana Dumitrache vorbeşte despre singurătate, dar dintr-o perspectivă optimistă: singurătatea ca timp al nostru, cu noi înşine, ca posibilitate de a ne redescoperi şi de a ne reinventa.

‘Asta trebuie să poţi să realizezi: să fii la fel de solitar acum, cum erai atunci când erai copil’ spunea Rilke. Pornind de la această idee, Dana Dumitrache încearcă să ne arată şi o altă faţă a singurătăţii în emisiunea ‘O dimineaţă de milioane’ de duminică.