Confidenţialitate

Psihologia Relațiilor, cu Gáspár György | Relațiile dintre tați și copii | AUDIO

În ediția din această săptămână, Gáspár György vobește despre relațiile care se construiesc între tați si copii, dar și despre beneficiile pe care le au copiii când tatăl lor este implicat în viața lor.

Nu avem nevoie de o diplomă în psihologie pentru a ajunge la concluzia că tații pot varia pe o scală foarte vastă, atunci când vine vorba de nivelul de implicare al acestora în viața copiilor.

Putem spune că tatăl de nota 10 este cel care știe cele mai multe detalii din viața copilului – inclusiv numele prietenilor, emoțiile pe care copilul le gestionează mai greu, povestea de care cel mic nu se mai satură, provocările pe care acesta le are peste zi și chiar visele urâte care-l trezesc noaptea. Doar un tată prezent în mod conștient și curios de lumea copilului său va putea să rămână alături de un pruncul care se dezvoltă cu fiecare, zi ce trece, și care are nevoie să știe că se poate baza pe familia sa.

Cu cât este mai mare gradul de informare al tatălui cu atât mai mult va putea acesta să-și sprijine din punct de vedere emoțional copilul și să-l îndrume în mod concret. Iar o astfel de implicare este probabil cea mai bună investiție pe care un tată o poate face în viitorul celui mic. Fapt confirmat și de către studiile de specialitate care ne arată că acei copii care știu și simt că se pot baza în mod real pe tați lor sunt mai încrezători în ei înșiși, sunt mai empatici cu cei din jur, știu să respecte limitele și au inclusiv rezultate școlare superioare. Spre deosebire de copii ce cresc alături de tați neimplicați, indiferenți sau abuzivi – care ajung să aibă mai multe probleme cu stima de sine, dezvoltă diferite tulburări de anxietate, depresie sau concentrarea, care nu știu să fie asertivi sau care riscă să dezvolte comportamente violente.

Pentru că suntem la Psihologia Relațiilor, important de știut este că inclusiv inteligența relațională a copiilor este mai crescută dacă tații își asumă rolul parental în adevăratul sens al cuvântului. Pe larg despre acest lucru, în Psihologia Relațiilor, cu Gáspár György:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Luni seara, de la ora 20, pe frecvențele Europa FM avem întâlnire, la Psihologia Relațiilor, cu psihologul Gáspár György, care răspunde întrebărilor primite de la voi prin WhatsApp la 0728.111.222 și discută despre subiectele sensibile care apar în viețile noastre.

FOTO:  Bermix Studio / Unsplash