Confidenţialitate

Psihologia Relațiilor, cu Gáspár György: Ce este iubirea?

Iubirea este mai mult decât o emoție sau o stare, aceasta reunește trăirile, gândurile, dar și comportamentele în care noi ne implicăm.

Important de știu e și faptul că iubirea reprezintă un proces continuu de învățare; totul pornește de la experiențele noastre din copilărie…. atunci când se pun primele cărămizi la arhitectura psihologică a iubirii.

Pe parcursul vieții, noi toți, putem învăța să iubim și să fim iubiți, atât timp cât suntem dispuși să ne cunoaștem și exprimăm nevoile, dar și dăm dovadă de aceeași atenție și preocupare față de nevoile și dorințele celui care ne este partener.

Ceea ce înseamnă că dragostea dintre adulți se clădește pe principiul reciprocității. Avem nevoie de o relație în care partenerii să fie dispuși să ofere și să primească iubire.

Un alt principiu de bază e reprezentat de încredere, mai exact, sentimentul de siguranță, care ne transmite că persoana noastră contează, că suntem prețuiți, că celălalt ține cont de noi atunci când își conturează rezoluțiile sau are de luat anumite decizii.

Un alt treilea principiu este conturat de disponibilitatea emoțională, care descrie angajamentul psihologic față de relație și intenția clară de a transforma iubirea într-o prioritatea în viața noastră. Cu alte cuvinte, nu este suficient să vorbim frumos în numele iubirii, e de datoria noastră să trăim în așa fel încât, indiferent de ce am face, să ne rămână suficient timp pentru persoana iubită și pentru relația care ne leagă de aceasta.

Tot psihologia relațiilor ne atrage atenția asupra faptului că există nenumărate mituri care dăinuie în jurul iubirii.
De exemplu, acela că instinctul primar al oamenilor este sexul. În timp ce realitatea științifică ne arată clar că nevoia noastră de bază e reprezentată de contactul interpersonal, nevoie definită în psihologie drept atașament uman.

Un alt mit e reprezentat de faptul că oamenii ar trebui să fie complet autonomi și de sine stătători, dar și că dependența de ceilalți este o formă de patologie. Ei bine, psihologia modernă ne arată că noi oamenii pentru a supraviețui, a cunoaștere starea de bine și a fi fericiți avem nevoie să depindem de cei din jurul nostru. În esență, dependența emoțională nu e o dovadă de imaturitate, ci definește condiția umană.

Tot la capitolul mituri despre iubire… amintim și faptul că cei care iubesc nu greșesc. O idee care sună bine doar în teorie, deoarece în practică la baza relațiilor de dragoste nu se află perfecțiunea sau lipsa de greșeală, ci disponibilitatea celor doi parteneri de a repara pagubele psihologice create și de a readuce siguranța în spațiul dintre ei.

În concluzie, cu cât avem o conexiune mai intimă și mai bine sudată cu partenerul de viață, cu atât mai ușor vom putea face față greutăților și momentelor dificile. Pentru că relațiile de iubire reprezintă cel mai sigur adăpost în care ne putem refugia pentru a depăși cu bine anxietate, stresul, boala, durerea și suferința.

Pentru a putea declara că iubim pe cineva din punct de vedere emoțional e nevoie să răspunde afirmativ la următoarele trei întrebări:

1. Sunt dispus să mă deschis sufletește, în mod constant, față de persoana dragă și să-i acorda atenție atunci când aceasta are nevoie de mine?

2. Pot să accept temerile și nevoile jumătății mele de cuplu și, în același timp, să-i ofer grijă și alinare?

3. Pot să dau dovadă de implicare emoțională față de relație, să fiu prezent din punct de vedere emoțional, fără să mă ascund în spatele gândurilor și a justificărilor?

Din punct de vedere cognitiv sau mental, iubirea presupune să dăm dovadă de cât mai multă curiozitate empatică față de ce se întâmplă cu jumătatea noastră de cuplu. Să adresăm în mod constant întrebări deschise, pentru a fi informați cu privire la viața celuilalt. Să ascultăm cu atenție răspunsurile și să-i transmitem partenerului că ceea ce spune are sens pentru noi. Să ne implicăm mental într-o vânătoare a calităților, punctelor tari și a lucruri bune în care se implică jumătatea noastră.

De ce am depune tot acest efort? Pe de-o parte pentru că de calitatea relațiilor noastre depinde calitatea, dar și durata vieții noastre; iar pe de altă parte… pentru că de conexiune emoțională și mintală depinde satisfacția sexuală a unui cuplu.

Mai avem de amintit și despre ce presupune iubirea din punct de vedere comportamental. La acest capitol atingerile, îmbrățișările și sărutările sunt la fel de importante ca aprecierile verbalizate și oferirea feedback-ului pozitiv.

Partenerii care știu să iubească cu adevărat nu se jenează în a se ține de mână pe stradă, au curajul să ofere și să primească cadouri, inclusiv de Sf. Valentin și de Dragobete, sunt mereu de partea jumătății lor într-o dezbatere socială (fie ea offline sau online), aniversează cu strictețe zilele importante din povestea lor de dragoste, găsesc loc și disponibilitate pentru vacanțe în doi, și fără nicio scuză au săptămânal timp dedicat dialogului și conversațiilor de variate feluri.

Foto: Everton Vila/unsplash.com