Psiholog, despre „Balena albastră”: Intervențiile politicienilor în școli ar putea avea efecte nedorite

Psihologii sunt cei care ar trebui sa le vorbească elevilor despre așa-zisul fenomen “Balena albastră” spune profesorul de psihoterapie Daniel David, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Acesta afirmă că iniţiativa ministrului de Interne şi a primarului Capitalei de a merge în câteva şcoli din Bucureşti pentru a discuta cu elevii despre jocurile aparute pe Internet ar putea avea efecte nedorite.

Dacă ar fi vrut, într-adevăr să influențeze eficient acest fenomen, adică să ajute copiii, să prevină suicidul, ar fi trebuit să apeleze la spcialisti. Nu cred că politicienii sunt cei care trebuie să meargă în față copiilor să le explice lucrurile. În primul rând, nu au cunoștințele necesare, nu știu cum să pună problema. Practic, ar putea să facă mai mult rău, decât bine„, afirma profesorul Daniel David.

El adaugă faptul că părinții, dar și profesorii trebuie să fie foarte atenți la comportamentul copiilor. „Ar trebui să foarte atenți la simptome care se leagă de comportamentul de tip suicidal, și aici mă refer la stări de tristețe, la faptul că copiii se izolează, nu mai fac lucruri care le făceau plăcere , au gânduri negative față de viitor, față de propria persoană. Când văd aceste manifestări, fără să stea pe gânduri trebuie să se adreseze unui specialist în sănătate mintală, un psiholog clinician sau un psihiatru. Dacă nu sunt manifestări de tip depresiv, ci copilul doar își exprimă curiozitatea și întreabă ce se întâmplă cu aceste comunități, atunci părintele trebuie să explice că există pe lume și lucruri de acest tip, să nu le prezinte că fiind ceva cool, ca fiind ceva extraordinar, ci să fie prezentată ca pe o chestie minoră, chiar o prostie„, precizează profesorul Daniel David.

„Stop joc! E viața ta!’’ – așa se numește campania pe care Ministerul de Interne a început-o luni în școlile din Capitală. Elevii ar urma să fie anunțați că se expun la anumite pericole când aleg diverse jocuri de pe internet. Ministrul de interne, Carmen Dan și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea le-au vorbit despre aceste pericole copiilor de la școala numărul 164 din sectorul 6.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS