Confidenţialitate

PSD vrea să scoată concursurile pentru ocuparea posturilor de directori de școli și licee

Potrivit unui proiect al senatorului PSD Ovidiu Donțu, directorii și directorii adjuncți din învățământul preuniversitar nu ar mai urma să susțină un concurs. Ei ar putea fi aleși prin votul profesorilor din fiecare școală sau liceu. Mai exact, inspectoratul școlar numește comisia pentru organizarea și desfășurarea alegerilor.

Din comisie vor face parte între 7 și 9 membri, din care cel puțin un reprezentant al inspectoratului școlar, 5 profesori din respectiva unitate de învățământ și reprezentanți ai autorităților publice locale, propuși de Consiliul de Administrație al școlii. În calitate de observatori, pot participa la alegeri și membri de sindicat și un reprezentant al părinților.

Mandatul directorilor ar fi de  4 ani, și poate fi reînnoit. Inițiatorul proiectului spune că astfel, dacă nu mai este limitat numărul de mandate, pot rămâne pe post, manageri care au avut rezultate bune.

PSD a încercat să amâne concursurile și prin amendamente la legea educației

Iniţiativa vine în contextul scandalului declanşat de raportul comisiei de învăţământ din Senat la proiectul de modificarea a legii educaţiei. PSD, prin Ecaterina Andronescu, preşedinte al comisiei, a introdus și votat pe repede înainte, un amendament care prevede amânarea concursurilor pentru directorii de şcoli până în vara anului 2017.

Deși actualul proiect care vrea scoaterea concursurilor, aparține unui senator PSD, preșdintele social – democraților, Liviu Dragnea susținea altceva, în urmă cu doar 2 săptămâni.

“Pozitia PSD este foarte clară: nu susținem amânarea concursurilor pentru posturile de directori de școli.”      

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și liberalii spuneau recent, prin vocea președintelui de partid, Alina Gorghiu, că vor ca directorii de școli să dea concurs pentru posturi:

 “Vrem examene transparent, anunțate. Le susține și ministerul. “     

Ministrul Educaţiei Mircea Dumitru a acuzat PSD că miza blocării concursurilor pentru directorii de şcoli, este aceea de a nu pierde controlul politic asupra şcolilor, în condiţiile în care concursurile sunt programate să înceapă în mai puțin de 2 sapt.