Confidenţialitate

PSD şi UDMR nu s-au înţeles asupra pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie

Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, marţi dimineaţa, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie.

Deputaţii din cele trei comisii au aşteptat aproape o oră începerea şedinţei în care trebuia să dea raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, care prevede scăderea pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie.

„Şedinţa celor trei comisii programată pentru astăzi nu va mai avea loc. Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea”, este mesajul pe care membrii Comisiei juridice l-au primit de la deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a amânat luni seara, după 40 de minute în care deputaţii au aşteptat să înceapă lucrările, pentru a da un raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, după discuţiile cu UDMR, că social-democraţii nu ”vând” Transilvania, iar în privinţa adoptării chiar astăzi în comisii a legii prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, el a spus că sunt şi alte minorităţi, precum turcii şi tătarii, care au zile instituite prin lege.

Liderul PSD a admis că se negociază cu UDMR proporţia de populaţie într-o comunitate de la care minorităţile pot folosi limba maternă în administraţie.

Dragnea a spus că şi fără voturile parlamentarilor UDMR, social-democraţii au “o majoritate confortabilă” pentru a vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.