Confidenţialitate

PSD și PNL vor să permită vânătoarea de cormorani pe tot parcursul anului. Petre Daea: Cormoranii mănâncă mai mult pește decât românii | AUDIO

PSD și PNL vor să permită vânătoarea de cormorani tot anul. 20 de parlamentari au iniţiat în acest sens un proiect de lege. Din 2020, vânarea cormoranului mare este permisă în perioada 1 septembrie – 28 februarie. Anterior, era interzisă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit iniţiatorilor, în ultimii 40 de ani, numărul cormoranilor mari a crescut semnificativ, iar aceste pasari produc pagube tot mai mari fermelor de acvacultură. În medie, un cormoran consuma aproximativ jumatate de kilogram de peşte în fiecare zi.

Iniţiatorii mai susţin că practica europeană nu prevede o limitare a vânării acestor păsări migratoare.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma, în urmă cu câteva luni, că perioada de vânătoare a cormoranului ar putea fi extinsă, având în vedere că nu s-a intervenit în timpul pandemiei de COVID-19.

„E o problemă extrem de importantă. România, românii mănâncă azi mai puțin pește din suprafață decât cormoranii, iar dumneavoastră aici aveți un mare rol ca parlamentari”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Ministrul adăuga că, potrivit unor date comunicate de Bruxelles, cormoranii ar consuma zilnic, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o mie de tone de peşte, situaţie pe care a apreciat-o drept „alarmantă”.

„Am discutat cu Vela, cu comisarul. A văzut România. I-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine”, a spus Petre Daea.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Guvernul vrea să scadă importul de carne de porc și să crească producția internă. Ministerul Agriculturii lucrează la un plan, spune Petre Daea