Confidenţialitate

Guvernul vrea să scadă importul de carne de porc și să crească producția internă. Ministerul Agriculturii lucrează la un plan, spune Petre Daea

În Europa, focarele de pestă porcină continuă să se răspândească într-un ritm alarmant. Carnea de porc este acum și în atenția Guvernului, care vrea să mai scadă din importuri. Ministerul Agriculturii vrea ca numărul suinelor din România să crească dar este nevoie de depozite pentru a păstra carnea.

Potrivit ultimelor datele de la Comisia Europeană, carnea de porc s-a scumpit cu aproape 50 de procente în comparație cu anul trecut.

În Uniunea Europeană, în ultimele luni, s-au înmulțit considerabil numărul focarelor de pesta porcină africană. Avertismentul vine de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor.

Iar în acest context, cu mii de animale sacrificate după infectare, prețul cărnii de porc a crescut și cu 50 de procente în luna august, în comparație cu acceași perioadă a anului trecut.

Situația a ajuns și în atenția guvernului. Premierul Nicolae Ciucă:

„Din datele statistice des cât se poate de clar și neplăcut în același timp faptul că România continuă să importe o cantitate foarte mare de alimente. Încă avem probleme cu asigurarea cărnii de porc.”

Anul trecut, am importat peste 70% din necesarul de carne de porc al țării. Iar asta s-a întâmplat din cauza peste porcine africane, care a dus la sacrificarea a peste 770.000 de suine, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. De la începutul acestui an au fost peste 160 de focare de peste porcină în țară, iar autoritățile încearcă să țină sub control răspândirea virusului.

La ministerul Agriculturii se lucrează la un plan pentru crește numărul de suine dar și capacitatea de prelucrare, pentru a nu mai importa atât de mult carnea procesată, spune ministrul Petre Daea:

„Creșterea efectivelor de bază a materialului matcă pentru a putea realiza efectivele de purcei în România în așa fel încât să reluăm procesul de repopulare a complexelor și nu numai a complexelor.”

În acest moment, în marile magazine un kg de pulpă de porc fără os costa aproape 25 de lei, iar ceafa de porc se aproape de 30 de lei/kg.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Valea Jiului va primi o finanțare de peste 284 milioane euro pentru dezvoltare. Autoritățile trebuie să vină cu proiecte pentru a atrage banii

Foto: Shutterstock