Confidenţialitate

PSD și PNL au convenit că va fi supraimpozitat întreg lanțul de energie, de la producători până la furnizori

Guvernul va aproba, joi, noile modificări ale schemei de compensare a prețurilor la energie. PSD și PNL au convenit că va fi supraimpozitat întreg lanțul de energie, de la producători la intermediari și furnizori, dar nu au stabilit încă pragul de la care se va aplica această supraimpozitare.

Guvernul a amânat adoptarea noii ordonanțe de urgență pentru compensarea prețurilor la energie. Forma finală nu e gata și urmează să fie discutată în comitetul interministerial de mâine. Actul normativ va intra apoi în ședința de guvern, spune premierul Nicolae Ciucă.

Nemulțumite că măsurile de compensare a prețului energiei au ajuns să coste statul foarte mult, partidele din coaliția de guvernare au găsit, după multe săptămâni de discuții, o nouă formulă. Banii colectați astfel vor intra într-un cont de solidaritate și vor fi folosiți de stat pentru a plăti diferența dintre prețul pieței și cel plafonat.

Statul va suprataxa veniturile companiilor din domeniu și va folosi banii pentru a acoperi diferența dintre prețul pieței și cel plafonat. Ar urma să fie protejate populația, industria agro-alimentară și IMM-urile.

Până joi va fi gata forma finală a ordonanței de urgență, a spus, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu:

„Referitor la Ordonanța de Urgență, sigur, împreună cu colegii de la Ministerul de Finanțe cu cei de la Autoritatea de reglementare pentru că avem de finalizat problema acelei impozitări pe întreg lanțul de producție și comercializare a energiei electrice va trebui să fie să finalizăm și evident mâine așa cum ați spus să prezentăm în cadrul Comitetului forma finală.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernanții au transmis că actualele plafoane de 68 și 80 de bani la energie și 31 de bani la gaze vor rămâne în vigoare pentru consumatorii casnici.

Nu se știe deocamdată dacă și plafoanele de consum de 100, respectiv 300 de Kwh la curent electric vor rămâne la fel pentru toată lumea, indiferent de veniturile realizate.

Citește și: Termocentrala Mintia, vândută cu 91 milioane de euro. Cumpărătorul anunță că va investi 1 miliard de euro pentru modernizare și dezvoltare

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea