Confidenţialitate

PSD și-a desemnat reprezentanții în comisia privind prezidenţialele din 2009

Grupul deputaţilor PSD i-a desemnat pe Liviu Dragnea, Eugen Nicolicea, Dorel Căprar, Mihai Weber şi Liviu Pleşoianu să facă parte din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, social-democraţii urmând a mai fi reprezentaţi în comisie de doi senatori, a anunţat, luni, liderul deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu.

„În comisia de anchetă, conform ponderii, sunt cinci propuneri de la Camera Deputaţilor din partea PSD şi două propuneri de la Senat. Din partea Camerei Deputaţilor, propunerea a fost în primul rând disponibilitatea domnului preşedinte Liviu Dragnea să facă parte din comisie, preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei de apărare, domul Dorel Căprar, preşedintele Comisiei SIE, domnul Weber Mihai, şi domnul deputat Liviu Pleşoianu ca şi comunicator al comisiei din partea PSD”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei grupului deputaţilor PSD.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii sau persoane în posibila viciere a rezultatului scrutinului, precum şi stabilirea măsurilor care ar urma să fie dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale.

Concluziile anchetei vor face obiectul unui raport final care va fi înaintat Birourilor Permanente reunite în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei.

Potrivit proiectului de Hotărâre de constituire a comisiei parlamentare de anchetă, printre obiectivele acesteia se numără: determinarea posibilei implicări a unor instituţii şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, în organizarea procesului electoral; determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii şi/sau persoane în posibila viciere a rezultatului alegerilor prezidenţiale; stabilirea măsurilor care ar urma a fi dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale cu ocazia organizării scrutinului electoral prezidenţial din 2009; verificarea legalităţii achiziţionării aplicaţiilor şi/sau serviciilor informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru Preşedintele României; verificarea corectitudinii centralizării rezultatelor votării la alegerile pentru Preşedintele României; verificarea modului în care STS a asigurat serviciile de serviciile de telefonie de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date, precum şi posibilele interferenţe nelegitime în procesul electoral.

Constatările, concluziile şi propunerile Comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în termen de 60 de zile de la data înfiinţării comisiei de anchetă.

Comisia va fi formată din 7 reprezentanţi ai PSD, 3 – PNL, 2 – USR şi câte unul de la UDMR, ALDE şi PMP.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis să supună votului viitorului plen reunit un proiect de hotărâre prin care să fi înfiinţată o comisie de anchetă privind desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 2009. Votul în plen urmează să aibă loc miercuri.