PSD pregătește înființarea Gărzii Civile, care să intervină în caz de calamități

23 de parlamentari PSD vor înființarea Gărzii Civile: fiecare localitate să aibă o astfel de gardă formată din persoane care au făcut serviciul militar voluntar și să intervină în cazul unor situații de urgență – cutremure, inundații, incendii – și „ori de câte ori situația o impune”. Numai că atribuțiile membrilor gărzii civile ar urma să se suprapună cu cele ale altor intituții ale statului.

Marius Bota, deputat PSD de Maramureș, este unul dintre inițiatorii proiectului. El a declarat pentru Europa FM că Garda civilă ar urma să funcționeze pe lângă primării și să fie coordonată de prefecturi. Însă, cum va funcționa efectiv?

Când se întâmplă  o inundație undeva … nimeni nu e pregătit. Toate ne iau pe nepregătite. Nu există un număr de oameni care să intervină organizat. Nu se face o armată civilă. Se va stabili la nivel de comună/oraș numărul necesar anual – a declarat Marius Bota.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei care vor participa la cursurile de pregătire vor fi plătiți cu salariul minim pe economie, iar perioada de pregătire va fi considerată vechime în muncă.

Însă, după terminarea cursurilor ei pot să refuze să facă parte din Garda civilă, intervenția în caz de calamități fiind voluntară.

Totuși, proiectul de lege prevede și niște stimulente.

Din nou, deputatul PSD, Marius Bota: Scutire de impozit, reducere de impozit, te pensionezi mai repede dacă ai 10 ani de gardă, sau ceva de genul acesta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totodată, gărzile civile vor avea o dotare minimă: o lopată, un stingător, un sac, un rucsac, o pătură izotermă .

Din Garda Civilă vor putea face parte și foști militari sau polițiști trecuți în rezervă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS