Confidenţialitate

PSD nu renunță la ordonanța de modificare a codurilor penale și nici la grațiere

PSD nu renunță la ordonanța de urgență privind modificarea codurilor penale și nici la proiectul grațierii. Decizia a fost luată după ce ședința Comitetului Executiv al PSD, condusă de Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea:

-Am avut o întâlnire importantă , unde am discutat cu toți colegii din țară despre situația politică actuală. PSD un partid care a câștigat alegeri corect, priuntr-un vot masiv.

-În această lună, Guvernul a exercitat puterea în nmod legitim în spiritul și litera Constituției.

-Guvernul și partidele care-l susțin suntem în continuare să susținem atât puterea legislativă cât și executivă. Orice încercare de subminare a activității Guvernului este o tentativă de subminare.

-S-a reconfirmat susținerea în unanimitate pentru Guvernul Grindeanu, ținând cont că s-a depus și o moțiune de cenzură.

-Aș vrea să spun câteva lucruri despre această campanie de minciună și dezonformare. Și eu dacă aș fi stat la tv în ultimele zile, fără să mă uit pe ce a adoptat Guvernul aș fi fost revoltat.

-O asemenea mașinărie de dezinformare nu am mai văzut de la Revoluție.

– În ceea ce privește cetățenii care manifestează, avem tot respectul pentru dumnealor

– Este un drept câștigat la revoluție pe care noi îl respectăm. Este important ca aceste opinii să se expimre fără violență.

-Situația de azi-noapte nu cred că este dorința celor care au protestat, de a-și exprima opiniile. Să se delimiteze de aceste grupări care au vrut să confiște aceste protest sau care au vrut să facă în așa fel încât protestul să degenereze. Nu știu în mintea bolnavă a cui s-a ajuns la acest plan.

-Sper ca Ministerul de Interne și Parchetul să reușească să afle cine a gândit, organizat și plătit acțiunea de azi-noapte. Felicit Ministerul de Interne cât și Jandarmeria care au acționat exemplar. Am înțeles că au fost certați de președinte, care este autorul moral al violențelor.

În ceea ce privește această campanie de dezinformare. Ordonanța care a fost dată pentru o gașcă de politicieni cum spunea președintele Iohannis. Vă spun cu toată responsabilitatea – am stat de vorbă cu avocații mei – această ordonanță nu oprește procesul în care eu sunt implicat.

Pe baza unei mărturii mincinoase obținută prin presiune de la o doamnă condamnată într-un alt dosar, eu sunt acuzat de instigare la abuz în serviciu și fals intelectual. Fals intelectual rămâne.

-De acum două săptămâni am finalizat cu avocații și astăzi am început o acțiune de redeschidere a procesului referendumului. Deocamdată cu două acțiuni.

-Studiind codul penal și de procedură penală eu nu am hotărârea de condamnare. Hotărârea trebuie să conțină trei elemente: partea introductivă, dispozitivul și expunerea care cuprinde de fapt toată motivarea. Eu după 10 luni de zile, nu o am. Asta înseamnă că hotărârea nu este completă.

-Motivarea trebuie dată în 30 de zile. Trebuie semnată și asumată de către toți membrii completului. Doamna Livia Stanciu, la două zile după sentință, s-a pensionat și a plecat la CCR.

-Orice judecător, înainte de pensionare, trebuia să-și încheie toate motivările.

Altă manipulare și dezinformare. Am auzit aseară la un post TV câteva informații: că este certă dorința noastră de a comasa DNA cu DIICOT.

-Doamna Raluca Pruna, cea care a inflmat discuția CEDO și închisori, a anunțat anul trecut că unul dintre proiectele dumneaei este comasarea DNA cu DIICOT. Această doamnă participă la organizarea acestor mitinguri.

-Niciodată PSD nu a venit cu această propunere. Mi s-ar părea o prostie. Am văzut și pe domnul procuror general – că nu a fost consultat. Am văzut și pe președintele Iohannis.

-Toată lumea își dă cu părerea despre ceva ce nu există. Pun paie pe foc.

-Am mai văzut pe un site o analiză din surse sută la sută sigure care arată planul PSD de a pune mâna pe toată Justiția.

-dorința mea este să fim informați. Se încearcă tot mai mulți oameni să fie speriați de ceva ce nu există.

-în ceea ce privește unele incitări ale unor așa-ziși jurnaliști: un domn incita aseară să vină la mine acasă. un alt domn jurnalist folosea expresii precum ”haideți să-i belim”

-nu am SPP. Sunt doar eu cu șoferul, un băiat fricos. Acelui domn i-am făcut plângere penală.

-discuția despre ordonanța în sine. Am avut aseară și o întâlnire cu ambasadorul SUA. Am stat de vorbă mult. Ieri am stat să studiez cu avocații ordonanța. M-am uitat cu atenția unui inginer în ce a spus CCR în motivare

-CCR spune că această prevedere prelunând o analiză de la Comisia de la Veneția își are inspirația din 1968 și este de inspirație sovietică.

-Au analizat că prevederile inițiale și îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu este atât de largă, au cerut ca art respectiv să prevadă indicarea legii care se încalcă.

-Să se stabilească și o limită a pagubei.

-Și discuția despre cei 200.000 de lei, tot o dezinformare. Nu mă interesează pe mine acea limită. Putea să fie un leu.

-Nu-i adevărat că până la 200.000 de lei se poate fura.

-Constituția prevede că dacă un articol este neconstituțional și în 40 de zile nu este modificat își produce efectele juridice.

-Există șanse să apară practică unitară – nemodificat nici de Parlamentul trecut, nici de Guvernul trecut.

-Nu eliberează corupții, nu acoperă corupții, așa cum nici proiectul grațierii nu eliberează corupții

Mesaje de la oamenii care ne susțin să se exprime și ei în stradă. Nu am de gând să accept sau să dau posibilitatea colegilor noștri să organizeze un miting

Nu am de gând să scot în stradă 1 milion de români. S-ar ajunge la revoltă

-Le-am cerut colegilor mei să strângă semnături pentru a-și arăta susținerea pentru ce vor să spună. Din dorința de a nu escalada acel conflict.

-Azi premierul a prezentat în fața CEX un document cu calendarul de acțiuni asumat și stadiul îndeplinirii acestora. În România viața există în fiecare zi și se întâmplă lucurir bune

-Ieri a fost o zi importantă – au fost cozi la înmatriculări. Românii au așteptat eliminarea celor 102 taxe.

– Întrebat de ce nu apare și în programul de guvernare ordonanța modificării codurilor penale, Liviu Dragnea a spus: ”vă spun ceva: programul de guvernare este obligatoriu să-l pui în practică, dar vor ”apare” chestii suplimentare, pentru că viața e complexă, vor ”apare” situații”

Întrebat ce a discutat cu ambasadorul SUA la București:  ”Ceea ce v-am spus mai devreme, în mare parte am spus și ambasadorului SUA. Am discutat și de cele câteva zile petrecute în Washington.

-Urmărim cu atenție tot ce spun acești oficiali (ambasadorii mai multor țări la București), dar i-am spus și domnului Klemm, eu nu cred că în țarile respective se pune problema ca deciziile CCR să nu fie respectate. În țările respective nici măcar nu există abuzul în serviciu.

-Am citit acele lucruri și scrisoarea de la Comisia Europeană. Citită cu atenție motivarea CCR și ordonanța eu cred că acești oficiali vor înțelege că nu este vorba de un atac la justiție

-Nu avem de gând să-l suspendăm pe Klaus Iohannis.

 

Premierul Sorin Grindeanu

-Așa cum s-a spus noi avem un program de guvernare. Avem 41 de măsuri pe care trebuie să le adoptăm în primul trimestru. Mai avem 12 măsuri pentru ca acest program să fie implementat.

-Era extrem de important, azi, ca în fața comitetului să fac un raport față de ce a făcut Guvenrul în ultima luna.

-Creșterea salariului minim la 1.450 de lei, salarii cu 20% în administrația locală, 50% pentru actori, eliminarea plafonului CASS la cinci salarii medii, creștere cu 15% în educație

-Aplicarea legii cu majorarea 15% a salariilor în sănătate, prima chirie, punctul de pensie, creșterea pensiilor minime

-eliminarea CASS pentru pensii mai mici de 2.000 de lei,

-burse mai mari, transport gratuit pentru CFR pentru studenti, eliminarea formularului 088, alocarea a 700 de milioane de lei pentru vaccinuri pentru copii, extindearea prgramului hepatită C, dotarea spitalelor județene cu câte un computer tomograf, aprobarea PNDL 2 cu 2,3 miliarde credite de angajamente

-eliminarea a 102 taxe

-ajutoare pentru agricultori

-deschiderea programului pentru carne de porc

-2% direct pentru Apărare. Suntem primul guvern care a făcut lucrul acesta. Suntem puțini în NATO care facem acest lucru. Înțeleg să ne respectăm angajamentele pe care le avem față de parteneri.

-Mai avem lucruri de făcut. TVA 0 pentru publicitate

-legea prevenției, redevențelor, plata subvențiilor în agricultură va începe în martie. TVA 0 pentru materiile prime din agricultura. Adoptarea HG pentru medicamentele care și-au pierdut patentul, actualizare medicamente compensate, masterplan pentru transport.

Grindeanu, despre ordonanța codurilor penale

-În primul rând și dvs ați transmis în ultima perioadă, eu împreună cu colegii mei am avut un program încărcat. Unele întâlniri se terminau târziu în noapte.

-Seara, la 20, am primit avizul de la CSAT pe buget. Sunt lucruri care se pot dovedi. Nu în miez de noapte. De unde și până unde. Ședința s-a terminat undeva la 21 și ceva, când au cobârt la conferință dl Viorel Ștefan și dl Iordache

-Caracterul de urgență – eu i-am cerut ministrului Justiției, aducându-se în discuție toate aceste ordonanțe, legi, să vină cu o pozișie clară în fața Guvernului, rapidă, pentru că lumea ieșea în stradă pentru ceva ce nu știa. Eu nu am auzit de amnistie mascată. Grațierea, ca să fim clari, în prima formă, în care a fost și ridicată de pe site-ul ministerului Justiției și care nu mai e în forma trimisă în Parlament. Nu intrau corupții, nici violatorii sau criminalii. Acum e și mai restrictivă legea.

-Cine a spus că nu se recuperează prejudiciilor? A venit ministrul Justiției tocmai pentru a detensiona această situație care a îndeplinit toate procedurile.

-Eu nu am imunitate și dacă aș avea v-as spune același lucru: nu am încălcat legea cu nimic. Am cerut să se respecte toate procedurile și am întrebat dacă s-au respectat. Mi s-a zis DA.

-Urgența: dacă cineva este condamnat acum pe un articol declarat neconstituțional de CCR, ce se întâmplă? De aici urgența. Oameni care mor cu dreptatea în brațe.

– Vă spun că a mai fost ceva suplimentar pe ordinea de zi. HG pe transporturi ca studenții să poată circula gratuit pe CFR. Urgența ne-a fost explicată cu argumentele pe care vi le-am spus.

(Motivul pentru care premierul nu a participat la întâlnirea cu ambasadorii, în care s-a discutat despre ordonanță. Ambasadori din țări precum Franța, Germania, Marea Britanie și SUA au criticat acțiunile Guvernului.)

-Să știți că și ieri dimineață m-am întâlnit cu domnul ambasador Klemm. La întâlnirea cu cei șase ambasadori, de fapt mai mulți, a fost prezent din partea mea, dl ministru al Afacerilor Externe.

-Am avut alt program cu colegii din Parlament legat de ce vom face zilele următoare. Intră bugetul în Parlament.

– Legat de Florin Jianu  (ministrul care a demisionat după ordonanță) ce s-a întâmplat de ieri, când au fost făcute publice numerele noastre de telefon. Poate vreți și SMS-urile primite de mine, de familia mea, de familiile tuturor miniștrilor.

-Poate că unii dintre colegii mei, în speță 1, Florin Jianu, nu a rezistat la acest asalt și a făcut un pas în spate. Nu e simplu. Nu e simplu să primește înjurături legate de familia ta de părinții tăi. O să fac o propunere pentru interimat la Ministerul Economiei să vină să suțintă bugetul la IMM-uri.

– Nu renunț la ordonanță.


Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, după ședință, că “ordonanţa este în Parlament. Parlamentul, fără îndoială, va lua cea mai bună decizie”.

Întrebat despre criticile venite din Parlamentul European, Florin Iordache a precizat: ”Şi către Parlamentul European, răspunsul meu este că Ordonanţa este acum în Parlament şi este perfect constituţională”.

Jurnaliştii i-au spus lui Florin Iordache că, deşi a ajuns în Parlament, documentul îşi va produce efectele, ministrul rezumându-se la a confirma: “Da, îşi produce efectele”, apoi a fugit de jurnaliști.

Parlamentul European a dezbătut joi dimineaţă în plen privind situaţia din România. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a lansat un apel către Guvernul român să nu “facă paşi în spate” în lupta anticorupţie şi să revizuiască ordonanța privind codurile penale şi proiectul graţierii.

După ședința PSD, Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu ar urma să susțină o declarație de presă.

Știre în curs de actualizare.