PSD nu merge miercuri la consultările cu președintele Iohannis

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că liderii partidului nu vor merge miercuri la Palatul Cotroceni, la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

Liviu Dragnea a explicat că rezultatul alegerilor parlamentare nu a fost validat, iar social-democraţii vor să respecte Constituţia.

Liviu Dragnea a explicat că miercuri este în funcţiune actualul Parlament.

Liderul PSD a menționat că invitaţia la consultări a fost făcută în baza articolului 85 alineatul 1 din Constituţie, care prevede că ”Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”.

Liviu Dragnea a amintit că președintele poate organiza consultări cu partidele doar în baza articolului 103 din Constituţie.

Potrivit articolului ”preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.

Liviu Dragnea a spus că i se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care în prezent nu sunt în Parlament, dând ca exemple PMP şi USR.
Liderul PSD a mai spus că PSD vrea respectarea cu stricteţe a Constituţiei și a precizat că nu merge la Cotroceni doar ca exerciţiu de imagine.

„După ce este constituit Parlamentul se pot face consultări cu toată deschiderea. Acum invitaţia la consultări este fundamentată pe un articol eronat din Constituţia României”, a mai spus Dragnea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS