Confidenţialitate

PSD, în prima ședință cu noua conducere interimară

Social-democrații se reunesc, miercuri, în primul Comitet Executiv Național după demisia Vioricăi Dăncilă de la vârful partidului și preluarea șefiei interimare de către Marcel Ciolacu.

Printre temele de discuție ar putea figura și cererea filialei Brașov ca Niculae Bădălău, liderul organizației giurgiuvene, să fie exclus din partid pentru declarații controversate făcute la adresa românilor din diaspora, notează Mediafax.

Ședința CEx este programată, de la ora 15.00, la sediul din Kiseleff.

La precedenta reuniune la vârf, Viorica Dăncilă și-a anunțat demisia de la șefia partidului, conducerea interimară fiind preluată de Marcel Ciolacu.

Una dintre temele de pe ordinea de zi ar putea fi solicitarea PSD Brașov ca Nicolae Bădălău să fie exclus din partid, din cauza declarațiilor legate de românii care muncesc și trăiesc în afara granițelor: „Reformarea PSD nu se face cu declarații defăimătoare la adresa românilor din țară sau din străinătate”.

Liderul PSD Giurgiu a declarat vineri, într-o conferință de presă, că este „o nebunie” să se mărească numărul parlamentarilor diasporei, în străinătate fiind 700.000 de români cu domiciliu în străinătate, restul până la trei-cinci milioane fiind „fetele alea de le duc ăștia”.

De asemenea, mai mulți lideri social-democrați au reacționat pe rețelele sociale și s-au delimitat de declarația liderului PSD Giurgiu, Niculae Bădălău.

Președintele intermediar al PSD, Marcel Ciolacu, a atras atenția membrilor PSD că partidul e în reconstrucție, iar astfel de afirmații nu pot fi tolerate.

Viorica Dăncilă a anunțat că demisionează de la șefia PSD, la finalul unui CEx marțea trecută care a durat aproximativ șase ore. În cadrul ședinței, toți vicepreședinții PSD au demisionat, în timpul ședinței Comitetului Executiv, inclusiv Lia Olguța Vasilescu.

Singurul care nu a vrut să demisioneze a fost Eugen Teodorovici, însă funcția acestuia de președinte executiv a fost desființată.

Ulterior, Viorica Dăncilă a explicat că demisia ei de la șefia PSD a fost un gest firesc și necesar. Ea a precizat că partidul a crescut și e exprimat speranța că noua conducere va continua acest trend și își va putea asuma scorul la alegerile de anul viitor. În opinia fostului lider al PSD este nevoie de asumarea trecutului.