Confidenţialitate

PSD ia în calcul două zile de vot pentru referendumul de modificare a Constituţiei

Legea Referendumului ar trebui schimbată pentru ca planurile unor lideri PSD să poată fi puse în practică. În prezent, legea referendumului prevede că “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

Potrivit unor surse apropiate liderilor PSD, după cum a aflat corespondentul Europa FM Cristian Citre, se dorește această modificare de teama unei prezențe reduse la vot, ceea ce ar invalida procesul de modificare a Constituției României. Modificarea la Legea Referendumului s-ar putea face printr-o ordonanță de urgență a Guvernului.

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a votat marți proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Consituţia României, care să prevadă că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie.

Conducerea PSD a decis, pe 1 septembrie, că referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţia României va avea loc pe 7 octombrie.

Curtea Constituţională va discuta în 17 septembrie proiectul legislativ de revizuire a Constituţiei adoptat marţi de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, nu ”între soți”, cum este textul din prezent.