PSD: Decizia de CCR demonstrează aroganţa Guvernului Orban

Opoziția social-democrată consideră că decizia Curţii Constituţionale referitoare la carantinarea persoanelor care care vin în România din zone afectate de coronavirus ”demonstrează încă odată aroganţa Guvernului Orban.

”Decizia de astăzi a CCR demonstrează încă odată aroganţa Guvernului Orban. Dacă românii au fost precauţi în faţa virusului, Guvernul a fost de-a dreptul iresponsabil, ca să-l citez pe preşedintele României Klaus Iohannis într-o declaraţie mai puţin inspirată. Măsurile luate pe picior au condus la situaţia de astăzi. Au fost avertizaţi public de către toţi specialiştii în drept. Astăzi, Curtea le-a spus clar că restrângerea de drepturi sau libertăţi nu se face decât prin lege”, a afirmat, joi, purtătorul de cuvând al PSD, Lucian Romaşcanu.

Potrivit lui, actuala guvernare ”a chinuit bolnavii asimptomatici săptămâni în şir, în timp ce bolnavii cronici au fost lipsiţi de tratementul vital”.

”Din cauza aroganţei, îngânfării Guvernului Orban, sistemul judiciar va avea foarte mult de superit. Gândiţi-vă că va urma un val de plângeri (… ) Este datoria Guvernului să repare de îndată acest abuz. Tot ce au de făcut este să vină cu un proiect de lege pentru a reglementa clar condiţiile de izolare, carantinare şi internare obligatorie. Parlamentul va lucra în sesiune extraordinară”, a adăugat Lucian Romaşcanu.

CCR a decis că prevederea legală prin care ministrul sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de coronavirus este neconstituţională. De asemenea, a decis că este neconstituţională prevederea referitoare la necesitatea încuviinţării Parlamentului pentru Hotărârea de guvern privind instituirea stării de alertă şi la posibilitatea Parlamentului de amodifica această hotărâre.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS