Confidenţialitate

PSD ar fi plătit 100.000 de dolari pentru ”spălarea” imaginii lui Dragnea. Liderul PSD neagă informația

PSD ar fi achitat 100.000 de dolari unei firme de lobby din SUA, Madison & Co, pentru a facilita întâlniri ale liderului social-democrat Liviu Dragnea cu președintele Donald Trump, cu vicepreşedintele Mike Pence și cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan.

Din mailurile făcute publice rezultă că discuţiile pe acest subiect au fost iniţiate de Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg şi la New York, în prezent consilier al vicepreşedintelui Camerei Florin Iordache.

Echipa care trebuie să organizeze aceste întlniri “cât mai curând posibil” este formată din Al Madison, preşedinte al Madison& Co, lobbystul democrat William Oldaker, Drew Willinson şi William Harris, un apropiat al Republicanilor, care a lucrat pentru Trump Organization pe chestiuni politice şi de business, arată documentele publicate de  Rise Project.

Informaţiile se regăsesc în contractul de consultanţă dintre Madison & Co şi PSD, postat într-o secţiune a site-ului Departamentului american al Justiţiei dedicată contractelor de acest tip.  De altfel, reprezentanţii Madison & Co spun că nu au un contract în format oficial standard, întreaga corespondenţă purtându-se pe mail.

În document, Madison & Co se obligă că înceapă să presteze aceste servicii începând din 22 iunie 2017.

Conform mailurilor ataşate, corespondenţa relevantă s-a purtat între Alan Madison şi Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg, fost consul general al New Yok şi în prezent consilier al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

Un mail este datat 24 aprilie 2017, Dimitrescu spunând că este în Slovacia cu vicepreşedintele Camerei şi cerându-i lui Madison să faciliteze cât mai curând posibil o întâlnire a lui Dragnea, despre a cărui “vastă personalitate” spune că au mai discutat în 2016, la cel mai înalt nivel la Washington, respectiv cu preşedintele Donald Trump, cu vicepreşedintele Mike Pence şi cu Paul Ryan, întrevederile putând avea loc în SUA sau în orice alt loc în străinătate.

În 4 mai Alan Madison îl anunţă pe Dimitrescu că i-a transmis factura şi că imediat după ce va fi făcută plata, grupul de lobby va începe să lucreze. Factura este de 100.000 de dolari pentru “servicii profesionale”  – vizita la Washington DC şi întâlnirile aferente. De asemenea, îi reaminteşte că i-a mai transmis un mail în care propune extinderea obiectivelor vizitei lui Dragnea.

Banii au fost viraţi în patru tranşe: 3 iulie 2017 – 45.000 de dolari, 19 septembrie – 15.000 de dolari, 6 octombrie – 30.000 de dolari, 10 octombrie – 10.000 de dolari.

Madison & Co indică pe site-ul său printre clienţi şi Guvernul României, iar conform unor documente de pe site-ul Departamentului american al Justiţiei,  termenul “Guvernul României” poate însemna şi ambasada României în SUA.

 

Liviu Dragnea: ”PSD nu a plătit niciun leu”

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune vineri dimineaţă, după apariţia acestor documente, că a verificat la partid şi nu există niciun contract cu o astfel de firmă, iar “PSD nu a plătit niciun leu”.

PSD nu are niciun contract cu o astfel de firmă şi nu a plătit niciun leu unei astfel de firme. Am verificat şi eu dimineaţă. La partid nu există“, a spus Liviu Dragnea.

Întrebat dacă are programată o nouă vizită în SUA, Dragnea a răspuns: “Nu intenţionez, dar dacă primesc invitaţie şi dacă voi fi lăsat să plec, o fac cu plăcere“.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, întrebat dacă ştia că Florin Iordache voia să îi facă o surpriză cu vizita în SUA, liderul PSD a spus că putea să îi facă surpriza de ziua mea. “Acum, să aştept Crăciunul eventual“, a adăugat liderul PSD.

Sursă foto: Rise Project