Confidenţialitate

PSD amână dezbaterile privind încetarea mandatelor a doi senatori găsiți în incompatibilitate de către ANI

Pe fondul crizei cauzate de pandemia de coronavirus, social-democrații profită de restricțiile impuse de autorități pentru a amâna fără o dată precisă dezbaterea privind încetarea mandatelor a doi senatori care au decizii definitive de incompatibilitate de la Înalta Curte.

Solicitările transmise Senatului de către Agenția Națională de Integritate pentru încetarea mandatelor de parlamentar în cazul senatorilor Cristian Marciu de la PSD și Romulus Bulacu de la PNL, ambii cu decizii definitve de incompatibilitate, au fost îngropate în Comisia Juridică, la conducerea căreia se află social-democratul Șerban Nicolae.

Astfel, la ședința Biroului Permanent de luni, Șerban Nicolae a susținut că o dezbatere privind solicitările ANI de încetare a mandatelor celor doi senatori nu poate avea loc online, așa cum au loc toate dezbaterile în prezent, pe motiv că nu s-ar putea asigura secretul ședinței.

Nicolae a propus ca o discuție pe acest subiect să aibă loc abia în momentul în care vor fi ridicate restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus, iar senatorii se vor putea întâlni din nou față în față.

Biroul Permanent, unde PSD are majoritatea, a aprobat solicitarea lui Șerban Nicolae.

Potrivit legii, o persoană aflată în stare de incompatibilitate nu mai poate ocupa o funcție publică vreme de trei ani.

Senatorul PNL Romulus Bulacu are o decizie definitivă de incompatibilitate pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie anul trecut.

La rândul său, senatorul PSD Cristian Marciu a fost declarat încompatibil, prin decizie definitivă, în urmă cu cinci ani. Parchetul general a deschis un dosar penal în care cercetează tergiversarea de către Senat a punerii în aplicare a deciziei instanței. Sunt vizați senatorii Călin Popescu Tăriceanu, Șerban Nicolae și Robert Cazanciuc.