Protestele de stradă anti Trump s-au extins în Statele Unite

ACTUALIZARE: Cel puțin 13 persoane au fost arestate la Los Angeles, anunță un oficial de la LAPD.

La 24 de ore de câștigarea alegerilor prezidențiale, Donald Trump se confruntă deja cu mânia publică.

Mii de oameni se află la acest moment în stradă în mai multe metropole de Statele Unite, protestând față de alegerea magnatului.

La New York, Los Angeles, Chicago, Boston , Philadelphia, San Francisco, Seattle, dar și în alte mari orașe, protestarii mărșăluiesc pe principalele bulevarde de câteva ore.

Dacă ieri noapte, în stradă au ieșit doar studenții din principalele universități californiene, în această noapte, protestele s-au extins in toată țara.

La New York, o tânără de culoare intervievată de BBC a explicat că deși admite că Donald Trump a câștigat alegerile legal, ea nu poate accepta că el a fost ales deși votul popular a fost câștigat de Hillary Clinton.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

protest-sua

În Statele Unite, președintele este ales de 583 de electori, dar acest proces este precedat de un vot popular. Potrivit legii, electorii nu sunt obligați să țină cont de votul popular.

,,Potrivit regulilor electorale, Trump a câștigat într-adevăr. Însă Hillary Clinton a obținut cele mai multe voturi de la oameni. La asta trebuie să lucrăm noi acum, la acest sistem. Și doar pentru că Trump este acum fața acestei țări și își expune părerile sexiste, xenofobe și islamofobe asta nu înseamnă că în direcția asta trebuie să se îndrepte America.”, a declarat o protestatară.

Pe străzile din Los Angeles, o zonă cu o comunitate uriașă de imigranți din Sudul Statelor Unite, protestatarii au dat foc unei măști din cauciuc care întruchipa fața lui Donald Trump, iar un student i-a spus reporterului de la CNN că nu-i vină să creadă că a ajuns să protesteze în Statele Unite pentru drepturi civile.

Alții s-au plâns că acum le este teamă că ei și familiile lor vor fi deportați, așa cum a promis în campanie, Donald Trump.

Deocamdată, nu sunt informații despre incidente grave. Pe twitter au apărut imagini cu protestari care se imping în cordoanele de polițiști din cartierul  Manhatten din New York.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS