Confidenţialitate

Proteste masive în Polonia. Mii de polonezi au ieșit în stradă pentru a apăra independența justiției

Proteste masive în Polonia: cu lumânări aprinse în mâini, mii de polonezi s-au adunat duminică seara în fața tribunalelor din țară pentru a le apăra independența. În opinia manifestanților, justiția este amenințată de o lege controversată privind reforma Curţii Supreme, lege adoptată de Senat în noaptea de vineri spre sâmbătă.

 

În fața Curții Supreme din Varșovia, manifestanții, printre care un număr mai mare de tineri comparativ cu protestele anterioare, și-au ridicat lumânările aprinse atunci când a fost citit textul din preambulul Constituției. Au agitat drapelele Poloniei și al Uniunii Europene, precum și trandafiri albi – simbolul acestei mișcări civice născute cA reacție la legile despre care spun că vor afecta independența justiției.

“Ne dorim un veto (prezidențial)”, au strigat protestatarii, cerându-i președintelui Andrei Duda, el însuși provenind din rândurile partidului conservator care susține reforma, PiS, să nu promulge legea.

Anumite aspecte ale acestei legi votate rapid joi de Camera Inferioară și vineri de Senat sunt considerate neconstituționale de opoziție, magistrați, de Uniunea Europeană și de Departamentul american de Stat.

Mai mult, Comisia Europeană a somat Varșovia să suspende această reformă, amenințând cu posibile sancțiuni, care ar putea merge până la ridicarea dreptului de vot al Poloniei în cadrul Uniunii.