Confidenţialitate

Proteste ale angajaților din penitenciare. Peste 300 de sindicaliști, în stradă

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă un protest pentru miercuri, în faţa sediului Ministerului Justiţiei, împotriva “indolenţei” şi “incompetenţei” ministrului Tudorel Toader, printre revendicări numărându-se condiţii de muncă mai bune.

“În data de 3 octombrie 2018, începând cu ora 12,00, peste 300 de sindicalişti din Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor protestează în faţa Ministerului Justiţiei împotriva indolenţei şi incompetenţei ministrului Tudorel Toader. La aceeaşi dată, începând cu ora 09,30, sindicaliştii se vor întâlni la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru a se organiza şi a-i cere cu acest prilej demisia directorului general împuternicit ilegal Marian Dobrică”, se precizează într-un comunicat de presă transmis marţi de FNSAP.

La protest urmează să participe membri din cele 32 de sindicate afiliate la FSANP, dar şi sindicalişti din Confederaţia Naţională “Cartel Alfa” şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, în prealabil fiind cerută o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei pentru a discuta nemulţumirile angajaţilor din penitenciare.

Lista de revendicări include, printre altele, condiţii de lucru mai bune şi plata orelor suplimentare restante, informează FSANP. “Ministrul Justiţiei a promis acum un an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate. (…) În continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiţiei s-a angajat acum şase luni ca reacţie la refuzul unor colegi de a intra în serviciu că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt”, se arată în comunicat.

FNSAP mai solicită “stoparea împuternicirilor ilegale” şi “eliminarea discriminărilor salariale”. “Cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de un an permisă de lege. (…) Cerem aplicarea Legii-cadru a salarizării (L153/2017) şi pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională începând cu octombrie 2018”, transmit sindicaliştii.

Aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare este o altă revendicare. “Cerem Ministerului Justiţiei să includă şi observaţiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forţarea procedurii de avizare, la Parlament”, se mai arată în comunicatul citat.