Confidenţialitate

Proteste în SUA: Stare de urgență în orașul Portland

Primarul oraşului american Portland a decretat, sâmbătă, stare de urgență pe fondul amplelor proteste de stradă.

Tulburările au izbuncit după moartea lui George Floyd, afro-american asfixiat în timpul arestării sale în oraşul Minneapolis.

“Să arzi clădiri cu oameni înăuntru, să furi din magazine mici şi mari, să ameninţi şi să hărţuieşti reporteri – şi astea toate în mijlocul unei pandemii în care deja mulţi au pierdut totul. Asta nu reprezintă o schimbare semnificativă în cadrul comunităţii noastre. Este dezgustător!”, a scris, pe Twitter, edilul Ted Wheeler.

Totodată, guvernatorul statului  Minnesota a declarat sâmbătă că se aşteaptă să fie operate mai multe arestări decât s-au efectuat până acum.

“Ceea ce aţi văzut în ultimele nopţi de proteste este nimic e lângă ce veţi vedea în această noapte. Dacă sunteţi doar privitori de pe margine, nevinovaţi, nu contează, veţi fi prinşi în tăvălug. Interdicţiile de circulaţie impuse pe timpul nopţii ne dau toată autoritatea să arestăm oamenii pe care îi găsim afară”, a avertizat Tim Walz în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, guvernatorul a făcut apel la cetăţeni să ajute autorităţile să îi identifice pe cei care au pornit violenţele.

“Ceea ce vă cerem astăzi este ca, dacă ştiţi unde dorm ei [instigatorii violentelor [n. red.], spuneţi-ne şi vom emite mandate de arestare. Sunaţi, spuneţi-ne cine sunt! Ei nu sunt din Minneapolis, dar vor rămâne aici”, a adăugat guvernatorul, adresându-se cetăţenilor din Minneapolis.

Pentru a 4-a noapte la rând, au avut loc manifestații violente în mai multe orașe americane.

Au fost raportate acte de vandalism.

Doi ofiţeri ai Serviciului Federal de Protecţie au fost răniţi vineri noaptea în Oakland, în California.

Polițistul acuzat de uciderea lui George Floyd a fost reținut. Familia victimei consideră tardiv gestul.