Proteste în Piața Victoriei

Cîteva zeci de persoane s-au adunat în Piața Victoriei, la protestul anunțat de comunitatea Corupția Ucide.

„În democrație/ hoții stau la pușcărie” este mottoul protestului.  Organizatorii reamintesc că senatorii au votat ca Liviu Dragnea și ceilalți penali să fie salvați. Modificările la Codul Penal au fost adoptate în sesiune extraordinară. Proiectul va merge din nou la „comisia Iordache” pentru încă un raport, destinat Camerei Deputaților, apoi va primit votul decizional în plenul Camerei, cel mai probabil joi, când este programată sesiune de vot final.

Formă propusă în Parlament pentru modificarea abuzului în serviciu depășește aspectele analizate de Curtea Constituţională, care nu a pus în discuţie limitarea sferei de aplicabilitate a infracţiunii, arată o analiză efectuată la nivelul Ministerului Public. În plus, textul încalcă dispoziţiile Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, adoptate în 2003. Parchetul General precizează că astfel ar putea scăpa de răspundere penală aproape 2.100 de persoane, trimise în judecată în perioada 2014 – 2017, care ar fi cauzat prejudicii de peste 4 miliarde de lei.

În aceeași perioada, au fost trimise în judecată pentru neglijenţă în serviciu 233 de persoane, iar prejudiciul creat prin activitatea infracţională a depășit 5.300.000 lei, mai menţionează Parchetul.
Codurile penale ale mai multor state membre ale Uniunii Europene conţin incriminări generice ale faptei de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. Iar acolo unde nu există în legislaţia penală astfel de incriminări,  sunt alte infracţiuni, care, în dreptul penal românesc ar fi calificate că abuz în serviciu, conchide Parchetul General.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS