Confidenţialitate

Proteste în penitenciare: Deținuții din 19 închisori reclamă condițiile din spatele gratiilor

Protestele din penitenciare s-au extins joi la 19 unități. Deținuții protestează faţă de condiţiile din spatele gratiilor. În unele închisori, aceștia refuză să mănânce, în altele deținuții se manifestă violent.

La închisoarea din Bistrița, încă de la primele ore ale zilei mai mulți deținuți  s-au urcat pe acoperiș pentru a protesta față de condițiile din închisoare.  Un deținut a recurs la un gest extrem. A încercat să-și pună capăt zilelor în propria celulă.

Gardienii, aflați în stare de alertă, l-au observat la timp și au chemat ambulanța. Până să ajungă medicii, bărbatul a fost stabilizat de personal. Acum este în afara oricărui pericol și va fi suspus unei expertize psihiatrice. Conducerea închisorii nu a precizat dacă tentativa bărbatului face parte din cadrul acţiunilor de protest.

La penitenciarele Mărgineni din Dâmbovița și Bacău, deținuții au dat foc dimineață la saltele și alte materiale textile. Alte persoane condamnate au aruncat cu diverse obiecte în gardieni.

În continuare, la Botoșani, 5 deținuți protestează pe acoperișul închisorii. La Vaslui însă, astăzi a scăzut la jumătate numărul celor care se aflau în greva foamei – de la peste 100 la 50. Și la Penitenciarul Aiud din Alba, 40 de deținuți au refuzat hrana încă de aseară.

 

 

Administraţia Naţională a Penitenciarelor  a anunţat că se înregistrează proteste în 19 penitenciare, faţă de 12 miercuri seară şi faţă de opt miercuri la prânz.

Proteste sunt, la penitenciarele Iaşi, Poarta Albă, Botoşani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Bucureşti-Jilava, Tulcea, Bistriţa, Deva, Aiud, Bacău, Mărgineni, Arad, Târgu Mureş, iar în noaptea de miercuri spre joi au fost proteste la penitenciarele Mărgineni, Tulcea şi Bacău.

 

 

 

ANP precizează că în refuz de hrană sunt la Penitenciarul Iaşi 124 de deţinuţi, la Penitenciarul Poarta Albă – doi, la Penitenciarul Botoşani – 268, la Penitenciarul Oradea – trei, la Penitenciarul Miercurea Ciuc – 15, la Penitenciarul Giurgiu – un deţinut, la Penitenciarul Vaslui – 56, la Penitenciarul Bucureşti-Jilava – şase, la Penitenciarul Tulcea – 68, la Penitenciarul Bistriţa – 133, la Penitenciarul Deva – şase, la Penitenciarul Aiud – 27, la Penitenciarul Bacău – 43, la Penitenciarul Mărgineni – 45, la Penitenciarul Arad – un deţinut, la Penitenciarul Târgu Mureş – 10.