Confidenţialitate

Proteste în Georgia: Imaginile cu femeia ce ține piept tunurilor cu apă în timp ce flutură steagul UE fac înconjurul lumii | VIDEO

60 de persoane au fost reținute până acum în urma protestelor de marți seară din Georgia. Oamenii au ieșit în stradă pentru a se opune controversatului proiect de lege privind ”agenții străini” care ar apropia și mai mult țara de Rusia.

Imaginile cu o femeie care flutură steagul Uniunii Europene în fața tunurilor de apă a făcut înconjurul presei internaționale.

Mii de oameni s-au strâns marți seară în fața Parlamentului din centrul orașului Tbilisi. Aceștia au scandat „nu legii rusești”.

Situația a degenerat iar poliția a folost gaze lacrimogene și tunuri cu apă, după ce câțiva protestatari au devenit violenți, încercând să intre în clădirea Parlamentului.

În imaginile publicate de presa locală, o femeie flutură steagul Uniunii Europene în timp ce forțele de ordine folosesc tunul cu apă.

Protestele vin după ce Parlamentul şi-a dat sprijinul iniţial unui proiect de lege privind „agenţii străini” susținut de partidul de guvernământ.

Analiștii spun că reprezintă o schimbare autoritară care pune în pericol speranţele ţării de a adera la Uniunea Europeană. Aceștia amintesc de o lege din 2012 din Rusia, care a fost folosită de atunci pentru a reprima disidenţa.

Preşedinta Georgiei, aflată în vizită în Statele Unite, şi-a întrerupt întâlnirile pe care le avea în programul oficial şi a înregistrat un mesaj video pe care l-a transmis către protestatarii.

Și-a exprimat sprijinul pentru manifestanţii. Le-a promis acestora că nu va promulga legea.

Georgia este o mică fostă republică sovietică din Caucaz cu ambiții de a adera la Uniunea Eupeană și la NATO. Dar, ultimele propuneri legislative spun că actuala putere cu majoritate în Parlament se apropie tot mai mult de Kremlin.

Foto: Twitter / Katie Shoshiashvili

Citește și: Cel puțin 20 de camere de tortură au fost descoperite în Herson. Anchetatorii vorbesc despre chinurile la care au fost supuși ucrainenii