Confidenţialitate

Proteste antiguvernamentale în Republica Moldova

Zeci de mii de oameni au cerut în ultimele zile organizarea de alegeri anticipate și demisia președintelui Nicolae Timofti.

Oamenii sunt revoltați de faptul că nici până acum nu a fost rezolvat misterul ”miliardului de dolari” care a dispărut din 3 bănci.

În urma protestelor ample din Chișinău, două partide proruse și-au exprimat susținerea față de protestatarii antiguvernamentali.

Unul dintre acestea este Partidul Socialist. Liderul Igor Dodon, a cerut convocarea unei ședințe extraordinare a parlamentului până în 22 septembrie pentru a decide dizolvarea legislativului și organizarea de alegeri anticipate.

Igor Dodon, un apropiat al Rusiei, crede că în Republica Moldova s-a creat o situație ‘prerevoluționară’, ca o consecință a semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în urmă cu un an.        Socialiștii cer demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei și a Procurorului General, dar vor și anularea imunității tuturor deputaților, astfel încât anchetatorii să poată investiga liber furtul miliardului de dolari de la cele trei bănci, înainte de alegerile parlamentare de anul trecut.

Aproximativ 100 de corturi au fost ridicate, încă din weekend, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. De atunci zeci de mii de oameni au cerut demisia înalților demnitari.

amintim, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, din care au “dispărut” banii au fost plasate sub administrarea Băncii Republicii Moldov, iar pierderile au fost acoperite de către stat.