Confidenţialitate


Proteste ale studenților față de reducerea numărului de locuri plătite de la buget


Zeci de studenţi şi profesori protestează marţi în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale, principala nemulţumire fiind legată de modul de alocare a cifrelor de şcolarizare pentru instituţiile de învăţământ superior pentru anul universitar 2018-2019.

Reprezentanţii studenţilor şi profesorilor care protestează au fost primiţi la discuţii de către ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa.

Protestatarii afişează pancarte pe care scrie : “Demisia”, “Solidaritate”, “Acces la educaţie”.

Unul dintre protestatari, lectorul de la SNSPA Claudiu Crăciun, a spus că sistemul universitar românesc este subfinanţat.

“Noi plecăm de la realitatea dură care trebuie schimbată: învăţământul universitar din România este cronic subfinanţat. Faptul că există o finanţare cronică, asta aruncă universităţile într-o luptă pentru supravieţuire şi resurse. Această luptă pentru supravieţuire şi resurse are rezultate diferite de la ministru la ministru.(…) Noi în primul rând cerem creşterea finanţării pentru educaţie universitară. Credem că toate universităţile, şi mici şi mari, trebuie să fie finanţate mai bine, inclusiv cu locuri mai multe la toate nivelurile, plus o sumă mai mare per student şi în acelaşi timp, aceste alocări să fie totuşi transparente, pentru că motivele invocate pentru aceste tăieri sunt cvasi-inexistente, ele nu se leagă criteriile de rezultatele respective”, a spus Claudiu Crăciun, citat de Agerpres.

El a afirmat că protestatarii solicită revenirea la numărul iniţial de locuri, iar în domeniile pe care ministerul le doreşte întărite să existe alocări suplimentare.

“Nu înţelegem de ce pentru a stimula nişte domenii trebuie să tai din altă parte, mai ales că toate statisticile europene ne arată că raportul dintre cei care finalizează studiile socio-umane şi cei care finalizează studii să spunem inginereşti este de trei sau doi la unu. Şi în exact situaţia asta suntem noi”, a spus Crăciun.

El consideră că motivele reale care au stat la baza alocării cifrelor de şcolarizare ar fi “de ordin politic, de ordin personal”.

“Motivele reale cred că sunt de ordin politic, de ordin personal şi afectează întregi comunităţi. Aceste schimbări şi aceste tăieri nu vor afecta ierarhia de vârf a universităţilor. Aceste schimbări vor afecta mai degrabă cadrele didactice şi în primul rând studenţii, care dacă vor să se şcolarizeze în nişte program foarte căutate vor trebui să scoată sume din buzunar”, afirmă lectorul.

“Nu mi se pare cinstit să tai locuri bugetate de la cele mai performante universităţi din ţară şi să le dai universităţilor care nu au rezultate atât de bune. Aceste tăieri ne afectează pe viitor în mod direct, pentru că, dacă nu voi avea loc bugetat, eu nu voi avea banii necesari pentru a-mi plăti un loc la doctorat. Îmi pierd orice oportunitate de viitor”, a afirmat Claudiu, student la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.


Ultimele stiri
SUA bombardează trei situri nucleare din Iran| Oficialii de la Teheran avertizează că vor fi consecințe

USR a anunțat numele celor 4 miniștri pe care îi va avea în noul guvern| Dominic Fritz: ”În…

Vot favorabil în PSD pentru intrarea la guvernare| Duminică, PSD va stabili numele celor 6 miniștri pe care…

S-au pus în vânzare biletele pentru Supercupa României dintre FCSB și CFR Cluj

Cazinoul din Constanța, recent modernizat, găzduiește de azi cununii civile, pentru o taxă care depășește 1.000 de euro

C.T. Popescu: “Bolojan trebuia numit mai devreme”/ I.Ene-Dogioiu: “Majorarea TVA va fi etapizată” | AUDIO

Ilie Bolojan: Principalele momente ale carierei politice și administrative

All on 4 implant – Ce simți când îți recapeți dinții și încrederea într-o singură zi (P)

Ilie Bolojan, premier desemnat: Sunt conștient de marea responsabilitate pe care mi-o asum | AUDIO

Nicușor Dan: “Îl desemnez pe Ilie Bolojan drept candidat pentru funcția de premier”