Proteste ale biochimiștilor din spitale, nemulțumiți de legea salarizării unitare

În mai multe Spitale din țară au loc în această dimineață proteste ale biochimiștilor, nemulţumiți de modul de aplicare a Legii salarizării unitare în sistemul bugetar.

Ei contestă actul normativ adoptat de Guvern care prevede majorarea, de la 1 martie, a veniturilor cadrelor medicale, cu excepţia biologilor, biochimiştilor, chimiştilor şi a personalului auxiliar din laboratoarele medicale.

Ei consideră că prevederile actului normativ emis de Guvern sunt discriminatorii. Din cauza noii grile de salarizare, un biolog, biochimist şi chimist principal, cu studii superioare, care are cel puţin nouă ani vechime, va avea de la 1 martie salariul la nivelul unui asistent medical.

La Satu Mare, de exemplu, protestatarii au ieşit în faţa Spitalului Județean, unde au citit un memoriu adresat prim-ministrului Viorica Dăncilă şi ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Peste 600 de biologi, biochimişti şi chimişti din sistemul sanitar au semnat memoriul în care se cere modificarea grilelor de salarizare din Legea 153/2017 pentru aceste categorii profesionale.

Memoriul arată că până la intrarea în vigoarea a noii legi, salariile biologilor, biochimiştilor şi chimiştilor principali erau aproximativ egale cu ale medicilor specialişti de laborator, dar acum raportul de salarizare este de 1 la 4.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS