Confidenţialitate

Protest online al pacienţilor cu boli autoimune, confruntați cu lipsa tratamentului

În România, la ora actuală, sunt mii de pacienţi cu boli autoimune, care depind de tratamentul cu hidroxiclorochină.

În prezent, medicamentul a ajuns de negăsit, fiind inclus în protocolul naţional standard pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus.

În aceste condiții, suferinzii boli autoimune trebuie să îşi reducă drastic dozele zilnice, riscând chiar să ajungă la pat, cu dureri groaznice.

Pacienții au organizat un protest online.

„Noi suntem clar discriminaţi. Pentru mine, faptul că acum există COVID-19 sau există altceva, nu există, îmi pare rău că vorbesc aşa, nu aş fi vrut să apelez la studiile juridice,) în Consituţie nu există difernţă între ocrotirea dreptului meu la sănătate sau al unui bolnav cu altă boală”,  a spus unul dintre ei, relatează Mediafax.

„Nu este ca un paracetamol, pentru o durere de cap. Iei două zile de paracetamol şi atunci te simţi mai bine. Nu, la noi ce construim ca să fim, cât de cât, pe picioarele noastre, se măsoară în luni, respectiv în ani”, a explicat o altă persoană diagnosticată cu boală autoimună.

„Sperăm să fie bine, este singurul lucru pe care îl dorim şi să se audă acoplo unde trebuie. Suntem pur şi simplu ignoraţi. Am sunat la Minister, am scris pe site-ul Ministerului, nici măcar un răspuns!” a adăugat alt bolnav.

„Este inacceptabil. Toate poveştile voastre, le ştiu că le trăiesc şi eu, ştiu cum e să trăieşti cu dureri, dar din păcate nu ne aude nimeni. Eu îmi doresc o stare de normalitate. Vreau să mă duc, să intru în farmacie, să îmi iau tratamentul şi să merg acasă. Sau să las reţeta să vină medicamentul de pe o zi pe alta, că poate e un medicament scump şi nu-l ţine farmacia neapărat pe rafpt dacă nu ştie că îl cumără cineva. Dar nu să stau toată ziua cu inima cât un purice şi să mă rog la toată lumea şi sp dau zeci de telefoane pentru ceva ce ar trebui să fie normal şi natural. Cum te duci să-ţi iei pâine, aşa ar trebui să îţi iei şi medicamentele”, a completat al pacient.