Confidenţialitate

Protest spontan la Rompetrol – Petromidia. Sute de angajați au cerut majorarea salariilor. Update: Solicitările au fost aprobate de companie | AUDIO

Protest spontan la Rompetrol – Petromidia. Sute de angajați s-au adunat pe platoul din fața Administrației. Protestatarii sunt nemulțumiți că cei din conducere resping negocierea cu sindicatul care a cerut majorarea drepturilor salariale.

UPDATE 16:28. Reacșia companiei KMG International

„În cursul acestei dimineți, un grup de angajați de pe platforma Petromidia a refuzat să intre la lucru, solicitând majorarea salarială, în contextul desfășurării negocierilor colective care au avut loc între Societate și reprezentanții salariaților.

Având în vedere contextul economic actual și lipsa de predictibilitate a pieței produselor petroliere, Societatea a fost de acord cu plata unei prime nete, în această săptămână, care să acopere inflația pentru perioada decembrie 2022 – februarie 2023 și a propus reprezentanților salariaților reluarea negocierilor colective în luna februarie a anului următor. Această propunere a fost refuzată de reprezentanții salariaților.

Precizăm că nu a fost afectată activitatea de producție a rafinăriei Petromidia, nici livrările de produse petroliere către partenerii și clienții săi.

Pentru a evita afectarea producției petroliere și distribuția produselor finite într-un context geopolitic extrem de nefavorabil și de tensionat, în ciuda unui demers al salariaților care nu a respectat dispozițiile legale, Societatea a fost de acord, astăzi, să își asume majorarea salariilor în cuantumul solicitat de reprezentanții salariaților, începând cu 1 martie 2023.

Conducerea companiei, împreună cu reprezentanții Grupului KMG International (Rompetrol), poartă un dialog susținut cu reprezentanții sindicatelor de pe platforma Petromidia, pentru a găsi împreună o soluție viabilă ambelor părți și a păstra dialogul social în cadrul legal aplicabil.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din țară, cu importanță strategică la nivel național și regional. În primele 9 luni ale anului, unitatea din Năvodari a produs aproximativ 3 milioane de tone de carburanți, mare parte din cantitatea totală fiind direcționată pe piața internă, pentru a face față cererii crescute și pentru a preîntâmpina un deficit de produse petroliere în România”, a transmis KMG International.

Update: Potrivit liderului sindical Petre Tancău, în final s-a convenit o creștere salarială cu 1.500 de lei, de la 1 martie. Și, anual, cu rata inflației. Iar prima de 3.000 de lei, promisă pentru iarnă, a fost deja trimisă.

Protestatarii au ieșit în fața sediului rafinăriei Rompetrol din Năvodari după ce conducerea sindicatului le-a dat vestea că administrația refuză continuarea negocierilor salariale. Petre Tancau, liderul sindicatului Petrochimistul:

„Le-am solicitat 1.500 de lei dar nu au venit cu o propunere, au zis că dau niște prime acum dar să negociem în luna februarie, dar oamenii nu acceptă așa ceva.”

Protestatarii sunt cei din schimbul de zi, care ar fi trebuit sa intre la lucru în rafinărie. Sunt și colegi din schimbul trei, care au ieșit din tura de noapte. Muncitorii sunt nemulțumiți, salariul mediu de 3.000 de lei este prea mic pentru riscurile la care se supun, spune un protestatar:

„Ne tot amână, ați văzut ce prețuri sunt, inflație și oamenii își cer drepturile. Condițiile de muncă sunt grele pentru că e un mediu toxic, nu lucrăm într-o farmacie.”

După câteva ore și-a făcut apariția în fața protestatarilor directorul general al Rompetrol-Rafinare Felix Crudu, care i-a anunțat că reprezentanții companiei au găsit o cale de negociere cu sindicatul:

„Se vor întâlni până în luna februarie astfel încât salariile să crească de la 1 martie cu minim 1.000, ăsta este un acord pe care l-am obținut și pe care vi-l propun ca dezamorsare.”

Neîncrezători, oamenii au cerut să vadă acordul scris al înțelegerii.

Protestul nu a blocat activitatea în rafinărie. Acolo se muncește la foc continuu și fluxul nu poate fi întrerupt.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Ministrul Energiei: Ordonanța care se referă la prosumatorii de energie vorbește despre introducerea unei taxe în 2026, nu aplicarea sigură a acesteia | AUDIO