Protest pentru validarea referendumului de la Pungești

Protest in fata Prefecturii din Vaslui. Zeci de localnici din Pungesti cer validarea referendumului organizat ieri pentru demiterea primarului Mircia Vlasa. Potrivit legislatiei referendumul nu a poate fi validat din cuaza ca la vot nu s-au prezentat jumatate plus unu dintre cetateni.

Mai mulţi reprezentanţi ai Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti protestează în faţa Instituţiei Prefectului și cer să se aplice legislaţia potrivit căreia pentru validarea referendumului este necesară o prezenţă la urne a 30 la sută dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente.

 

În cursul zilei de duminică, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Pungeşti, Neculai Burlibaşa, a anunţat că referendumul de la Pungeşti va fi validat potrivit Legii 215/2001, care la articolul 55 spune că „referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin jumătate plus unu din numărul total al locuitorilor cu drept de vot”.

Prefectul judetului Vaslui, Daniel Olteanu, a declarat pentru Europa FM ca a trimis o solicitare la Autoritatea Electorală Permanentă şi la Consiliul Legislativ, pentru a vedea exact ce lege trebuie aplicata şi cine anume validează referendumul. La referendumul de ieri de la pungesti prezența la vot a fost de 34,3 la sută, iar 30,4 dintre cetățeni au votat pt demiterea edilului.

Reamintim, în luna octombrie a anului 2013, Compania Chevron a obţinut autorizaţie pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România. Ulterior, în localitatea Pungeşti au avut loc mai multe proteste, fiind înregistrate incidente între jandarmi şi protestatari.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS