Protest pe treptele clădirii Operei Române din Iaşi

Membrii Corului de Juniori au ieşit în stradă pentru a-şi susţine dirijorul.

Raluca Zaharia a fost destitutită recent de managerul Beatrice Rancea pe motiv că aceasta ar fi fost angajată ilegal de fosta conducere interimară, respectiv de Cosmin Marcovici, cel care ocupă în prezent funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii.

Atât dirijorul Corpului de Juniori cât şi Cosmin Marcovici neagă afirmaţiile managerului Beatrice Rancea.

Câteva zeci de copii, de toate vârstele, toţi membrii ai corului de Juniori, au au venit astăzi în faţa clădirii Operei din Iaşi în semn de solidaritate cu dirijorul recent destituit.

„Am venit să o susţinem pe dirijoarea corului de junori, Raluca Zaharia. Ea este cea care a creat corul acesta de la zero şi ea a adus practic din nou spectacolele cu copiii în Iaşi. Nimeni nu ştie câte repetiţîi trebuie să faci cu un copil care nu ştie care e stânga sau dreapta, la vârsta de 5 ani, sau care nu ştie nici măcar ce e aia o notă muzicală”, a spus un membru al Corului de Juniori al ONRI.

„Raluca a fost ca o mamă pentru ei. De c e ar fi cea mai potrivită pentru rolul de dirijor? În primul rând este un om care ştie să lucreze cu 100 de copii şi are rezultatele care le are, iar apoi iubirea pe care copiii o au fată de Raluca contează foarte mult”, a precizat un părinte.

Dirijorul Raluca Zaharia a venit şi ea în faţa Operei pentru a mulţumi celor mici pentru susţinere. Aceasta a refuzat propunerea managerului Beatrice Rancea care i-a oferit în contrapartidă un post de sufleur colaborator.

„Mie mi se pare o nedreptate să desfăşor această activitate fără carte de muncă, având în vedere că am dat un concurs unde am luat 100 de puncte. Am dat concursul pe ambele coruri şi corul de copiii şi pe corul mare pentru că este vorba de un post de dirijor cor iar în fişa postului scrie foarte clar că trebuie să mă ocup de pregătirea copiilor care joacă în spectacole”, a spus Raluca Zaharia

Alături de copii şi părinţi pe treptele Operei s-au aflat şi alţi alţi artişti, colegi ai Ralucăi Zaharia. Unii dintre ei au avut curajul de a descrie atmosfera din cadrul instituţiei. Vlad Mărculescu prim solist în corpul de balet:

„Cum pot să zâmbesc pe scena Operei şi totul să fie bine, când suntem în halul ăsta. Sunt foarte mulţi solişti de mare talie care cântă nu numai la noi în ţară ci şi în străînătate şi care stau acum acasă şi plâng şi sunt depresivi. Sunt oameni care nu au voie să intre în Operă, au interdicţie”.

Beatrice Rancea spune însă că angajarea Ralucăi Zaharia nu are temei legal şi că ar fi fost făcută în perioada în care era interimar la Opera din Bucureşti.

„În 2016 Raluca Zaharia este angajată fără concurs, fără notă de justificare pe dirijor cor 1A luând un salariu cât ia domnul Manu care face repetiţîi de dimineaţă până seara cu corul mare. Domnul Marcovici trebuia să facă o notă prin care să justifice de ce mai este nevoie de un dirijor de cor”, a spus Beatrice Rancea.

Cosmin Marcovici, secretar de stat în Ministrul Culturii şi fost director interimar la Opera din Iaşi suţine că angajarea dirijorului de la Juniori s-a făcut perfect legal.

„Doamna Raluca Zaharia în 2016 în luna iunie sau iulie a avut acest concurs din comisie făcând parte mari maeştri cum ar fi Petre Zbârcea, Dorel Munteanu sau maestrul Galaţi. Acest concurs a fost dat pe ambele coruri, atât pe cel de copii cât şi pe corul mare iar la final doamna Zaharia a fost notificată cu notă maximă”

În acest moment nu se ştie încă cine îi va prelua atribuţiile dirijoarei demise şi nici câţi copii vor rămâne în cor, mulţi părinţii anunţând intenţia de a-i retrage.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS