Confidenţialitate

Protest la Ministerul Educației. Este cerută demisia ministrului. Prof. univ. Cristian Preda: „Nu putem avea o Românie educată cu astfel de personaje” | AUDIO

Protest, marți dimineață, în fața Ministerului Educației: mai multe persoane au cerut demisia ministrului Educației, după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar.

Printre protestatari s-au aflat regizorul Tudor Giurgiu și reprezentanți ai societății civile, precum Oana Gheorghiu, cofondatoare a Asociației Dăruiește Viață.

Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, a ales o altă formă de protest: greva japoneză. El îi îndeamnă și pe alți profesori să procedeze la fel:

„În educație, avem mai multe modele. Modelul oferit de domnul Cîmpeanu este modelul fraudei, modelul imposturii, modelul folosirii instituțiilor statului pentru a apăra delictul nu pentru a-l sancționa. Avem datoria ca profesori să reacționăm, de aceea voi face cursurile, dar la debutul fiecărei ore le voi explica studenților că este inacceptabil să avem un premier și un ministru al Educației care protejează impostorii. Sper ca solidaritatea profesorilor să însemne încă un lucru demn de luat în seamă de către cei responsabili din lumea politică românească.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Preda speră că la presiunea mediului academic președintele Klaus Iohannis și PNL vor lua măsuri.

Șeful statului ar trebui să desemneze un nou premier, în locul lui Nicolae Ciucă, acuzat la rândul său că a plagiat în lucrarea de doctorat, iar PNL să numească un alt ministru al Educației, spune decanul Facultății de Științe Politice:

„Mă gândesc în primul rând la rolul pe care președintele îl are în acest proces pentru că domnia sa, profesor de altfel, a lansat un ambițios proiect, „România educată”. Nu putem avea o Românie educată cu astfel de personaje, prim-ministrul și ministrul Educației plagiatori dovediți. Să-l schimbi pe Cîmpeanu sau să-l înlocuiești pe Ciucă durează câteva ore. Speranța mea e ca Partidul Național Liberal să tragă aceste concluzii dacă vor să împiedice o grevă fiindcă lumea școlilor s-a revoltat și în anii ’90 și în anii 2000 și sunt convins că o va face dacă acest tip de dispreț față de buna credință este tratată cu aroganță sau cu replici precum cele pe care le-am auzit ieri, că nu-i nimic în neregulă cu un ministru care a plagiat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dintre partidele politice, doar USR și REPER au cerut demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Emilia Șercan: „Cîmpeanu a plagiat o lucrare care a devenit curs predat studenților de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București” | AUDIO

Foto: Facebook / Marian Rădună