Confidenţialitate

Protest la marginea Bucureștiului, în apropiere de groapa de gunoi de la Chiajna

Zeci de oameni din localităţile de la marginea Capitalei, din zonele apropiate de groapa de gunoi de la Chiajna, au protestat pentru că, spun ei, aerul este poluat de hidrogen sulfurat. Ei au purtat pe față măști, acuzând mirosul puternic pe care trebuie să îl suporte chiar și la o distanță de zece kilometri, în ciuda faptului că au fost anunțate măsuri de protecție.

Protestatarii spun că mirosul înțepător se simte cel mai des în Chitila, în Chiajna, în Militari, în Giulești, în Bucureștii Noi, în Pajrua, în Roșu și Dudu.

Oamenii susțin că ultimele măsurători făcute în zona locuințelor au indicat valori de hidrogen sulfurat extrem de mari.

Groapa de gunoi din Chiajna funcționează din anul 2000. În luna iulie a acestui an, un comisar al Gărzii Naționale de Mediu declara că în ultimele 18 luni, în urma controalelor efectuate la groapa de gunoi IRIDEX, s-au dispus amenzi în valoare de 430.000 de lei.

De cealaltă parte, administratorii depozitului de deşeuri IRIDEX resping acuzaţiile potrivit cărora poluarea cu hidrogen sulfurat ar proveni de la groapa de gunoi, susţinând că în zonă sunt şi alte locuri unde se depozitează deşeuri.

“Cei de la Garda de Mediu au făcut nişte presupuneri. Nu există nicio dovadă fizică, nicio măsurătoare care să incrimineze cu probe depozitul de gunoaie Chiajna. Sunt pur şi simplu presupuneri ale diverselor autorităţi sau cetăţeni, fără să aibă în spate nimic. Aceste măsurători au fost făcute la 3, 4, 5 kilometri de noi. În jurul nostru mai sunt o serie de alte facilităţi care se ocupă de prelucrarea şi tratarea deşeurilor şi pot fi foarte bine sursă pentru aceste mirosuri”, a declarat atunci Liviu Birău, director executiv al IRIDEX Group.