Protest inedit al angajaților Ministerului Tineretului și Sportului

Angajații Ministerului Tineretului și Sportului se află astăzi în grevă japoneză: este vorba despre cei lucrează în cluburi sportive, direcții pentru sport și tineret și case de cultură ale studenților.

Ei sunt nemulțumiți că salariile și sporurile pe care le încasează sunt calculate în continuare în funcție de salarul minim din 2009 și nu raportat la salariul minim brut pe țară de 1450 de lei care a intrat în vigoare de la 1 februarie.

Protestatarii și-au făcut fotografii în fața instituțiilor în care lucrează, dar cu spatele la fotografi, pentru că – spun ei – în acest fel evidențiază poziția Ministerului Tineretului, care le-ar fi întors spatele, în loc să le rezvolve problemele cu care se confruntă.

Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca spune că încearcă să găsească o soluție. Deocamdată, bugetul nu permite majorarea salariilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Am fost la minister, nu am văzut pe nimeni cu banderolă. Evident, situaţia nu este una tocmai bună, pot să spun că jumătate din angajaţii MTS au salariul minim pe economie, în salariul minim pe economie intră şi vechimea. Am avut discuţii cu direcţiile din subordine, cu cluburile sportive şi cu siguranţă trebuie să găsim cea mai bună soluţie, să găsim soluţia legală de rezolvare a acestor probleme. Ştim şi decizia Curţii Constituţionale care trebuia pusă în aplicare din 2016. Bugetul, în momentul de faţă, nu ne permite acest lucru şi sperăm ca prin Legea salarizării unitare să se rezolve această problemă”, a declarat Marius Dunca.

Angajații Ministerului Tineretului și Sportului spun că, în perioada următoare vor picheta sediul Ministerului și vor întrerupe lucrul până când le vor fi soluționate revendicările salariale.

La Focșani, angajații Direcției Județeana pentru Tineret și Sport Vrancea au lucrat normal, fără banderole la braț, pentru că – spun ei – nu au avut bani să cumpere.

Și-au rupt însă cîteva minute din activitate ca să facă o poză de grup în fața instituției, cu spatele la aparatul de fotografiat. Ei spum că tratează astfel, simbolic, Ministerul Tineretului și Sportului, la fel cum au fost tratați la rândul lor.

Proteste similare celui din Vrancea au fost astăzi și în alte județe ale țării, nemulțumirile oamenilor din sistem fiind aceleași peste tot.

Foto: protestul angajaților Direcției Județena de Tineret și Sport Vrancea

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS