Confidenţialitate

Proteste după ce CCR a dat câştig de cauză Guvernului în conflictul cu şeful statului

Update ora 23:00: Mulțimea începe să plece din Piața Victoriei.

Update ora 22:30: Mulțimea strigă “Analfabeta, analfabeta!” la adresa Vioricăi Dancilă. Apoi : “Demisia!”. Numărul oamenilor a mai scăzut, sunt sub 2.000 de oameni acum. Oamenii sunt mai liniștiți si spiritele s-au mai calmat. Ei au afişat pancarte cu mesaje referitoare la judecătorii Curţii, dar şi la actuala putere: ”CCR – ruşinea ţării”; ”Noi suntem cei care nu apărăm infractorii”; ”Toader şi Dorneanu şi-au trădat iar neamul”; ”CCR, sluga PSD”.

Update ora 21:30: Incidente în Piața Victoriei, unde în jur de 1000-1500 de persoane protestează după decizia Curții Constituționale.
Au existat îmbrânceli, când oamenii au încercat să blocheze strada iar jandarmii au montat garduri de protecție. Câteva persoane au fost ridicate de forțele de ordine. În aceste momente nu se mai circula pe Bulevardul Aviatorilor .

La ora 20:00 câteva sute de persoane protestau în centrul Bucureștiului, în Piața Victoriei.

La ora 19:00 numărul protestatrilor a crescut în Piața Victoriei, iar oamenii au început să se strângă, într-un număr modest, și în alte orașe. La Cluj-Napoca, de exemplu, în centrul orașului pot fi citite mesaje ca ”Justice is in our DNA” sau ”Președintele nu e decor”.

La Brașov câteva persoane au ieșit în fața prefecturii. La ora 19:00 nu erau mai mult de 20 de oameni strânși pentru a protesta.

La ora 18:30, câteva zeci de persoane s-au adunat în fața clădirii Guvernului, în Piața Victoriei din București, pentru a protesta față de modul în care este modelată funcționarea Justiției.

Comunitatea ”Corupția ucide” a anunțat protestul pentru această seară în Piața Victoriei împotriva deciziei Curții Constituționale privind revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

”Ieșim în stradă! Să nu vii singur. Share, live, sunat prieteni! CCR a admis sesizarea lui Tudorel Toader legată de șefa DNA. Kovesi poate fi revocată. Curtea Constituţională a României a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook ”Corupția ucide”.

Miercuri, Curtea Constituțională a României a constatat că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”, a scris Tudorel Toader pe Facebook, la scurt timp de la anunţul privind decizia CCR.

CCR, practic, subliniază că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, aşa cum este trecut în mod explicit, clar şi fără echivoc în Constituţie. Preşedintele nu are decât un rol solemn de a da greutate şi legalitate deciziei de numire, implicit de revocare în cazul procurorilor. Vorbim de legislaţia în vigoare în momentul de faţă. Deci preşedintele nu poate să aibă un rol decisiv nici în numirea, nici în revocarea… Aprecierea funcţionării Ministerului Public şi a procurorilor revine în totalitate ministrului Justiţiei. Şi mă bucur că această decizie…

Speram că aşa va fi, dar am aşteptat cu nerăbdare punctul de vedere exprimat de Curtea Constituţională şi mă bucură că limpezeşte în acest fel unele din lucrurile care în trecut au creat confuzie şi controverse. (…) Decizia privind revocarea care este luată de ministrul Justiţiei nu poate să fie nicidecum contrazisă de preşedinte. Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare care o priveşte pe şefa DNA”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu, la Senat.

Curtea Constituțională a României a admis sesizarea Guvernului privind decizia de nerevocare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de către președintele Klaus Iohannis.

Mai devreme, Klaus Iohannis a declarat că „indiferent ce va decide Curtea, voi aștepta motivarea, voi citi și voi acționa în consecință”.

Sesizarea a fost depusă la CCR pe 23 aprilie după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, la propunerea lui Tudorel Toader.

Atunci, Tudorel Toader susținea că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, motivat prin lipsa oportunităţii politice, este de natură să creeze un blocaj instituţional.