Protest în fața ambasadei Turciei, față de condamnarea pe viața a unor jurnaliști

La ora 12 are loc un protest în fața ambasadei Turciei, față de decizia autorităților de la Ankara de a condamna 6 jurnaliști la închisoare pe viață.

Ei au fost acuzaţi de legături cu predicatorul Fethullah Gulen, considerat orchestratorul puciului eşuat, din vara lui 2016, soldat cu 250 de morți. De atunci, sute de funcționari publici și militari au fost arestați la ordinul președintelui Erdogan.

Cei care au venit să protesteze simbolic la ambasada Turciei, vor să tragă un semnal de alarmă asupra încălcării drepturilor omului din Turcia. În această țară, libertatea presei este foarte șubredă. Mircea Toma, organizatorul protestului  și președintele Active Watch România, subliniază ceea ce se întâmplă în Turcia ar trebui să îi intereseze și pe români, din multe puncte de vedere:

Când lucrurile pentru care protestăm nu sunt în interiorul granițelor țării, oamenii sunt puțini interesați, cu atât mai mult cu cât e vorba despre încălcarea unor drepturi. Ce se întâmplă în Turcia este cu atât mai grav cu cât este aproape de România și cu ce se întâmplă în România azi. Vom veni cu pancarte pe care vom scrie: Eliberați-i pe toți, pentru că în intervalul scurs de la presupusa tentativă de lovitură de stat au fost închise zeci de organizații media și doar câțiva jurnaliști mai au curajul să îl înfrunte pe Erdogan și să scrie despre el. În plus, și accesul la internet este limitat în Turcia.

Protestul are loc timp de o oră, până la 13, la sediul ambasadei Turciei de pe Calea Dorobanţilor nr. 72.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS