Confidenţialitate

Protest cu peste 100 de persoane la Sfntu Gheorghe din cauza problemelor provocate de urși

„Prioritar! Viaţa umană!” „Om sau urs, decideţi!”,Pentrun noi viaţa umană e pe primul loc. Guvernului?”, este mesajul oamenilor din judeţul Covasna, pe care au transmis azi autorităţilor centrale. Aproximativ 100 de persoane au participat la o demonstraţie în faţa sediului Prefecturii Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe pentru a atrage atenția asupra problemei urșilor şi să susțină inițiativele de modificare legislativă propuse de către ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna.

La protest au dat publicității şi o petiţie câtre primul ministru Florin Cîţu, în care, printre altele, se cere ca să fie reintrodus managementul responsabil al speciei urs prin intervenție preventivă, să fie relocaţi urșii care dau târcoale în zonele locuite, iar dacă acest lucru nu este posibil să fie extrase exemplarele cu probleme.

Nu mai putem aștepta, este mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, care a precizat importanţa adoptării cadrului legal adecvat care să permită intervenția  imediată și eficientă.

Un mesaj similar îl are și primarul comunei Bodoc, Fodor István.

În România de 5 ani nu există gestionarea populației de urși, aplicarea cotei de intervenție este lentă și greoaie, ceea ce ne-a dus la un dezechilibru și la o suprapopulație de urși, raportată cu suprafața disponibilă. În perioada ianuarie 2016 – iunie 2021 au fost înregistrate 6400 de apeluri la 112, din cauza atacurilor urșilor asupra persoanelor sau din cauza producerii de pagube materiale în gospodării. Numai în prima jumătate a anului 2021 a fost cerut ajutor în peste 1500 de cazuri din cauza carnivorelor mari. În ultimii cinci ani au fost 121 cazuri în care atacurile urșilor s-au soldat cu rănirea gravă a persoanelor.

Kiss Edith