Confidenţialitate

Sute de taximetriști au protestat în Piaţa Constituţiei şi Piaţa Victoriei. Președintele ADTI: „Vin de peste tot. Noi, aici, la București avem de-a face cu o invazie” | VIDEO

Aproximativ 500 de taximetrişti au protestat miercuri, în intervalul orar 9:00 – 14:00, în centrul Capitalei – în Piaţa Constituţiei şi Piaţa Victoriei. În principal, aceștia solicită limitarea numărului de mașini folosite de servicii de transport alternativ, de tipul Uber și Bolt.

UPDATE 14:34. Taximetriștii au depus azi amendamente de modificare a legii Legii 38 privind transportul de persoane în regim de taxi şi închiriere

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cea mai mare problemă a noastră, a transportatorilor este legată de numărul transportatorilor alternativi. Guvernul, la vremea respectivă, i-a lăsat. Eu cred că nu s-a făcut un studiu de impact. La vremea respectivă au crezut că, dacă o să îl autorizeze, nu o să mai fie, cum spuneau atunci, un număr infinit de mașini, că nu se știa câți sunt și câți lucrează. Însă acum efectul s-a produs invers. S-au dus foarte mulți și pe autorizații, iar conform datelor de la Autoritatea Rutieră Română sunt undeva la 50.000 de copii conforme eliberate, dintre care, majoritatea sunt pe București”, a precizat Preşedintele Asociaţiei Pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI), Radu Viorel.

Taximetriștii independenți spun că Bucureștiul se află sub un asediu de mașini venite din toată țara care oferă servicii de ride-sharing, dar și că taxele pentru taximetriști sunt mai mari iar modalitatea de autorizare mai complicată.

Radu Viorel: „Noi, aici, la București, avem de-a face cu o invazie: Buzău, Ialomița, Călărași”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vin de peste tot. Noi, aici, la București, avem de-a face cu o invazie: Buzău, Ialomița, Călărași. Vin și prestează aceste servicii. Ce se întâmplă cu cei care sunt autorizați aici în București? Pur și simplu sunt excluși. Vin din alte părți și te dau afară din uzină, cum s-ar spune”, a spus Radu Viorel.

Șoferii cer creşterea vechimii autoturismelor taxi, de la 10 la 15 ani, deoarece operatorii de transport nu-şi mai pot cumpăra alte maşini noi, venind după o criză economică. Deocamdată, mașinile de taxi pot avea o vechime de 10 ani.

O rundă de negocieri a avut loc săptămâna trecută. Azi, la Guvern, a urmat o a doua rundă de discuții.

Radu Viorel: Discuția a fost despre propunerea de amendamente

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
„Discuția a fost să depunem amendamente, pentru că prima dată a fost o întâlnire și ne-a ascultat doleanțele. Al doilea lucru ne-a spus să transmitem amendamente, propuneri, observații de modificare a legii”, a mai adăugat Radul Viorel.

Știre inițială

Peste 500 de taximetrişti protestează miercuri, în intervalul orar 9:00 – 14:00, în Piaţa Constituţiei şi Piaţa Victoriei, solicitând o serie de modificări legislative privind transportul în regim de taxi şi transportul alternativ, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI), Radu Viorel.
Potrivit acestuia, taximetriştii vor rămâne în stradă pe termen nelimitat, dacă nu vor fi efectuate modificările legislative.
„Presupunem că vor fi între 500 şi 800 de taxiuri în Piaţa Constituţiei. La ora 12:30 mergem din nou la Guvern, unde vom avea o nouă rundă de discuţii despre reglementarea transportului alternativ şi a modificării Legii 38 privind transportul de persoane în regim de taxi şi închiriere. Totodată, vom solicita creşterea vechimii autoturismelor taxi, de la 10 la 15 ani, deoarece operatorii de transport nu-şi mai pot cumpăra alte maşini noi, venind după o criză economică. Dacă nu vor fi făcute modificările legislative, nu avem altă variantă decât să rămânem în stradă pe termen nelimitat”, a declarat președintele ADTI.

Conform unui comunicat al Jandarmeriei Capitalei, adunarea publică de miercuri, 7 februarie, este organizată de Asociaţia Şoferilor de Taxi Bucureşti-Ilfov.

„Având în vedere declarația reprezentanților din transportul alternativ prin care suntem „MINORITATE”, protestul va demonstra că suntem UNIȚI și că încă suntem un domeniu de activitate care trebuie băgat în seamă. Cinste colegilor care se mobilizează în această acțiune de protest. Protestul este organizat de toate cele 6 asociații care au întreprins acest demers și AUTORIZAT pentru 1000 de masini”, a transmis Asociaţia Şoferilor de Taxi Bucureşti-Ilfov.
Autori: Iorgu Ianuși și Claudia Cociug
Sursa foto: Facebook / Clubul Taximetriștilor