Confidenţialitate

Protest al angajaților din mai multe penitenciare. La Poarta Albă, Constanța, 300 de angajați au refuzat să lucreze

Protest masiv la Penitenciarul Poarta Albă din Constanța. 300 din cei 470 de angajați ai închisorii refuză să intre în serviciu chiar cu riscul ca deținuții să rămână nepăziți. Protestatarii spun că, sătui de minciunile guvernanților, care le-au promis majorarea salariilor și plata orelor suplimentare, au recurs la blocarea completă a penitenciarului.

La ora 7,30 angajații Penitenciarului Poarta Alba ar fi trebuit să intre în tura de zi. Au refuzat și, impreună cu cei care au ieșit din tura de noapte, s-au adunat în fața închisorii pentru a protesta. Nemulțumirile lor sunt cunoscute de Guvern. Ei cer mărirea salariilor în baza legii prin care altor categorii de bugetari li s-au majorat deja. Cer plata orelor suplimentare.

În plus, activitatea din penitenciar se face cu doar 70 la sută din necesar, spune liderul sindical George Lazer:

„Desfășurăm activitatea cu un angajat la 200 de deținuți. Cine păzește penitenciarul? Doamnele secretare, probabil. Dacă există o tentativă de evadare? Tocmai asta facem, tragem un semnal de alarmă. Acești oameni nu vor decât să fie respectați”.

Polițiștii de penitenciar se plâng și de condițiile în care își desfășoară activitatea la Poarta Albă. Bogdan Trăistaru:

„Condiții sunt improprii, începând de la secții, de la lipsa căldurii, a aerisirii. Celulele sunt ca acum 20 de ani când m-am încadrat.”

Protestatarii au strâns semnături pentru refuzul muncii suplimentare. Spun că sunt epuizați.

„ Munca cu deținuții să știți că este foarte grea. Este dreptul nostru să beneficiem de drepturile care ne-au fost acordate prin lege”, spune Ștefania Tataru.

Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a luat act de acțiunile de protest. Mesajul transmis este de deschiderea către dialog și comunicare și adoptarea unor măsuri care să asigure continuitatea siguranței locului de deținere.

Proteste au fost și la penitenciarele Aiud, Codlea, Deva, Miercurea Ciuc, Oradea și Tg. Jiu

Sursă foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu