Confidenţialitate

Arestarea prorectorului Universității „Spiru Haret”, pe masa instanței

Eduard Ionescu a fost reținut ieri, alături de alte 5 persoane, într-un dosar în care mai mulţi profesori sunt suspectați că au ajutat studenții să promoveze examenele în schimbul unor sume de bani.

Anchetatorii au făcut 76 de percheziții, ancheta vizând, pe lângă prorector, și trei secretari universitari, un asistent universitar, 30 de studenți, 15 profesori, trei decani și prodecani ai unor facultăți, dar și doi angajați ai universității.

De asemenea, procurorii cercetează alte 12 persoane – părinți, soți sau alte rude ale studenților care nu au funcții sau legături directe cu universitatea.

Ancheta vizează diplomele false eliberate în anul universitar 2018-2019. Procurorii vorbesc de grup infracțional organizat.
Printre acuzații: corupție, fals intelectuale și uz de fals.

Ancheta a relevat că practici precum promovarea examenelor în lipsă ar fi mai vechi în cadrul universității – datând cel puțin din 2012.

Există dovezi – spun procurorii – că au existat situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți.