Confidenţialitate

Propunerile CNSU de relaxare treptată, de la 1 iunie, 1 iulie și 1 august

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă  propune noi relaxări, de la 1 iunie, 1 iulie și 1 august, pe lângă măsurile  adoptate aseară, de Guvern, care se referă doar la următoarele 2 săptămâni.

Toate sunt însă condiționate de atingerea țintei de vaccinare împotriva covid 19, stabilită pentru luna respectivă.

Astfel, de exemplu, dacă până în prima zi de vară,  se vor imuniza 5 milioane de persoane, iar incidența este mai mică sau egală cu 3 cazuri de sars cov 2 la mia de locuitori, de la 1 iunie, s-ar putea susține spectacole în spații deschise cu până la 1 mie de persoane.

Comitetul pentru situații de urgență propune ca de la 1 iunie, să se redeschidă și locurile de joacă pentru copii, din interior.

Ar putea avea acces doar copiii ai căror însoțitori sunt vaccinați complet împotriva covid 19, de cel puțin 10 zile și numai până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. De la 1 iulie, respectiv 1 august, capacitatea de primire poate crește până la 70 %, apoi până la cea maximă, dacă la  debutul primei zi de vară, vor fi vaccinați cel puțin 7 milioane de români.

În ceea ce privește spectacolele în spații închise, dacă la 1 iunie, vor fi deja vaccinate 5 milioane de persoane, atunci în săli, 70 la sută  dintre locuri vor putea fi ocupate, dacă Guvernul va accepta propunerea CNSU.

De la 1 iulie,  teatrele și sălile de concert s-ar putea umple, dar numai dacă la acea dată, vor fi deja vaccinați 6 milioane de cetățeni.

Marile spectacole în aer liber, inclusiv festivalurile, ar putea fi susținute, de la 1 iulie, cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 2 mp pentru fiecare persoană şi respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Iar de la 1 august, la concerte în aer liber ar putea intra fie cel mult 5 mii de oameni, fie numărul spectatorilor să fie nelimitat, dacă între participanți vor fi 2mp de spațiu.

Condiția este ca, la 1 august, să fie  7 milioane de români imunizați împotriva covid 19.

Cluburile ar putea primi clienți de la 1 iunie, la 50 la sută din capacitate, dar numai dacă aceștia sunt vaccinați cu ambele doze de cel puțin 10 zile. Și în acest caz, deschiderea este condiționată de atingerea țintei de vaccinare și incidența cazurilor de sars cov 2 nou apărute, sub 3 la mia de locuitori.

CNSU propune și permiterea organizării de conferințe profesionale de la 1 iunie, mai întâi la jumătate din capacitatea unei săli.

În ceea ce privește piscinele din spații închise, ele ar putea fi deschise de la 1 iunie, până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă la acea dată vor 5 milioane de vaccinați. De la 1 august, dacă epidemia nu se agravează, piscinele interioare se pot deschide total.

Nu în ultimul rând, CNSU propune ca de la  1 iunie, pe stradă, în interiorul localităților, să poată merge  oameni în grupuri mai mari de 8 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

Toate aceste măsuri ar putea fi adoptate de Guvern înainte de 1 iunie.