Confidenţialitate

Propuneri ISMB: În primele două săptămâni, revin la școală elevii claselor a VIII-a și a XII-a

Directorii unităților de învățământ din Capitală propun ca redeschiderea școlilor să înceapă cu elevii claselor a VIII-a și a XII-a, iar mai apoi, după două săptămâni, să revină și școlarii înscriși în clasele V-VII și IX-XI, care ar putea studia în două schimburi, iar între acestea să fie făcută dezinfecția claselor.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a centralizat propunerile directorilor din unitățile de învățământ și a transmis un draft cu sugestii către Ministerul Educației și Cercetății (MEC).

Contactați de Agenția Mediafax, oficialii ISMB au afirmat că propunerile au fost transmise MEC, la fel cum au procedat și alte inspectorate școlare din țară. Draftul nu reprezintă o decizie a ISMB, dar este un document asumat de instituție.

„Elevii lucrează pe grupe de maximum 15 în sală, distanțați fizic, pe baza unui nou orar”, conform propunerilor ISMB.

Referitor la elevii din ciclul primar, sugestia este ca aceștia să încheie școala on-line, pe baza calificativelor.

Referitor la examenul de bacalaureat, se propune ca probele de competenețe să nu fie susținute.

„Examenele scrise se dau în unitățile de învățământ, 10 elevi în fiecare sală de clasă, așezați în ordine alfabetică, supraveghere audio-video. (…) Contestațiile se depun online la unitatea de învățământ. Se elimină etapa vizualizării lucrărilor”, potrivit sursei citate.

În ce privește Evaluarea Națională, se propun aceleași măsuri ca și la Bacalaureat, respectiv limitarea numărului de elevi din clasele de examen la 10, depunerea contestațiilor online și eliminarea etapei vizualizării tezelor.

Documentul prevede și mai multe propuneri pentru Definitivat, Titularizare sau pentru examenele de grade didactice și mișcarea de personal.

„Susținerea unei singure inspecții și evaluarea portofoliului cadrului didactic. Susținerea probei scrise în vacanța de iarnă anului școlar 2020-2021. Susținerea și finalizarea ISI până la finalul lunii noiembrie 2020. Decalarea calendarului de înscriere la Definitivat pentru anul școlar 2020-2021, după validarea rezultatelor seriei în curs. Evaluarea lucrărilor scrise a candidaților într-un centru de evaluare în fiecare județ. Completarea dosarului de înscriere (PV de inspecție, calificative) online. Important: deoarece în sistemul de învățământ preuniversitar particular foarte multe cadre didactice au intrat în șomaj tehnic vechimea la catedră va fi completă la acel moment”, se prevede la capitolul destinat Definitivatului.

În ce privește Titularizarea, documentul precizat propune reducerea numărului de persoane aflate în contact nemijlocit, reducerea numărului de persoane care fac schimb de documente pe suport de hârtie și utilizarea eficientă a timpului disponibil pentru fiecare etapă de mobilitate.
Astfel, se dorește:

„1. Desființarea avizierelor inspectoratelor școlare. Informațiile vor fi postate exclusiv pe site-urile inspectoratelor.
2. Conducerile unităților de învățământ vor transmite documentele solicitate de inspectoratele școlare pe cat posibil în formă scanată.
3. Candidații vor putea să depună cererile de participare la etapele mobilității personalului didactic atât în formă scanată cat și pe suport de hârtie.
4. Inspecțiile speciale la clasă vor fi limitate sau înlocuită cu probe de interviu care să conțină o componentă de predare fără prezența elevilor.
5. Ședințele de repartizarea candidaților se vor desfășura cu respectarea prevederilor legate de distanțarea socială”, conform propunerilor transmise de ISMB.