Confidenţialitate

Propunere în Coaliția de guvernare: Alocațiile copiilor, diferențiate în funcție de veniturile familiilor | AUDIO

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, spune că a propus în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale o diferenţiere a alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile familiilor:

”Este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în așa fel încât să o introducem începând din anul 2023.”

Vicepremierul Dan Barna a declarat că varianta propusă de UDMR va fi analizată:

”Vorbeam de modalitatea de sprijinire a copiilor în cadrul familiilor, în funcție de situația fiecărei familii în parte, tocmai pentru a ieși din acest sistem în care și copiii care au nevoie și cei care, poate, au nevoie mai mare primesc o sumă, pentru unele familii importantă, pentru altele, mai puțin importantă.

Alocații diferențiate?

Vom discuta o astfel de formulă”.

Acordarea alocației pentru copii în funcție de venitul părinților este neconstituțională, afirmă fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

”Indiferent cât de mulți bani câștigă părinții lor, ce salariu are tatăl său sau mama sa sau ce venituri au, alocația este a copilului, nu a părintelui. Dacă stabilești în funcție de venitul părinților ajungi în situații foarte complicate, pentru că dacă într-o zi crește salariul tatălui cu 10 lei, trece de pregul care a fost stabilit prin lege și copilul pierde din alocație. Nu merge.”

Curtea Constituțională s-a mai pronunțat de două ori cu privire la alocațiile copiilor și de fiecare dată a spus că nu pot fi condiționate în niciun fel, amintește fostul președinte al Curții Constituționale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sonia Teodoriu